Ajtóbeépítés szépen és csúnyán

2014-04-28

A beltéri ajtóknál két okból is érdemes inkább a szakszerű beépítést választanunk. Az egyik, hogy így hosszú ideig hibátlan működést biztosítunk az ajtóknak, a másik pedig, hogy ezt esztétikusan - hiszen az ajtó design elem is- tegyük meg.  Most ez utóbbi, esztétikai kérdést vegyük nagyító alá.

A későbbi designt és megjelenést nagymértékben meghatározza a kiválasztott konstrukció.

A palló tokos beltéri ajtó

Az első képen egy un. palló tokos megoldást muatunk, annak minden hátrányával. Jól látható, hogy a tok vastagsága nem azonos a falvastagsággal, ezért a réseket különböző takarólécekkel próbálták meg eltűntetni.

Ezáltal egy több lépcsős, elég hektikus felület alakult ki, ami a modern minimalista lakberendezésben kerülendő.

Ennek a kivitelnek a nagy hátránya, hogy nincs semmi állítási lehetősége, ezért a falvastagság tűrései miatt, még a pontos falvastagságú tok sem fog egy az egyben illeszkedni a fal síkjához. További hátrány, hogy a takarólécek rögzítése bonyolult és többnyire csak látható szögeléssel oldható meg. Végezetül, de nem utolsó sorban említsük meg a vízszintes és függőleges tokszárak illesztésénél kialakuló jól látható hézagot, ami sajnos a legtöbb átfogó tok esetén is megjelenik.

Egy különleges utólag szerelhető tok kivitel

Ezzel szemben nézzünk meg egy a falvastagságban állítható, un. átfogó tokos ajtótok kivitelt. Jól látható, hogy még a legpurítánabb, minimalista stílusban is megállja a helyét. A síkba illesztett kivitelnél nem csak az ajtótok, de még az ajtólap is egy síkban heylezkedik el a borításokkal.

Nincsnek sem kiugrások, sem szegelt takarólécek. Ez a tokmegoldás, akár 20 mm nagyságú toleranciát is megenged a falvastagságban.

A képen egy Softline tokborítás kivitel látható, ami a legnehezebb feladatot jelenti a tokszárak illeszkedését illetően. A standard kivitelben különösen  a világos színeknél (pl. fehér lakkozás) szinte lehetetlen a képen látható (ill. nem látható) hézagmentes illesztést létrehozni.

Ez csak egy egészen különleges és egyedi konstrukció estén megoldható. Ennél a kivitelnél a felületkezelést, lakkozást csak a tokszárak összeszerelése után végzik el, mely garantálja az illesztési hézagmentességet. Természetesen ez nem egy mindennapi megoldás és költsége is jelentős, de éppen ezért tartozik a prémium beltéri ajtó kivitelek közé.

A korábban említett palló tokos kivitelhez képest egy normál utólag szerelhető tok állíthatósága lehetővé teszi, hogy a kisebb falegyenletlenségek mellett is jól illszkedjen a falra. Ezért ma már a legtöbb beltéri ajtó gyártó ezzel a megoldással kínálja ajtóit. Aki ennél is különlegesebbre vágyik, az keresse az elemre szerelt kivitelt a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió kínálatában. 

Segítségre van szüksége a beltéri ajtó vásárláshoz?

Lapozza végig Ajtóstílus magazinunkat, és találja meg az Önnek leginkább megfelelő kivitelt.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Beltéri ajtók témában
Tudta? Ebből készül a beltéri ajtó
2014-08-25

Tudta? Ebből készül a beltéri ajtó

Első hallásra talán furcsán hangozhat ez a mondat, mert a többségünk bizonyára azt gondolja, hogy a beltéri ajtók fából készülnek. Nagyjából így is van, de nézzük meg közelebbről!

Olvasson tovább
Egy népszerű ajtómodell - sok bosszúsággal
2014-09-30

Egy népszerű ajtómodell - sok bosszúsággal

Az utóbbi években egyre népszerűbbek lettek az üvegkivágásokkal tagolt ajtómodellek. Az, hogy ezeket valaki szépnek találja-e, az ízlés kérdése. De, hogy műszakilag rosszak, az nem kérdés. Miért?

Olvasson tovább
Kell-e 3db pánt a beltéri ajtóra?
2014-09-01

Kell-e 3db pánt a beltéri ajtóra?

A beltéri ajtók között láthatunk olyan típusokat, melyeket nem két, hanem három pánttal szerelnek. Jogosan gondolhatnánk, hogy a megbízhatóbb működés érdekében, de tényleg szükséges?

Olvasson tovább