Ajtóbeépítés szépen és csúnyán

2014-04-28

A beltéri ajtóknál két okból is érdemes inkább a szakszerű beépítést választanunk. Az egyik, hogy így hosszú ideig hibátlan működést biztosítunk az ajtóknak, a másik pedig, hogy ezt esztétikusan - hiszen az ajtó design elem is- tegyük meg.  Most ez utóbbi, esztétikai kérdést vegyük nagyító alá.

A későbbi designt és megjelenést nagymértékben meghatározza a kiválasztott konstrukció.

A palló tokos beltéri ajtó

Az első képen egy un. palló tokos megoldást muatunk, annak minden hátrányával. Jól látható, hogy a tok vastagsága nem azonos a falvastagsággal, ezért a réseket különböző takarólécekkel próbálták meg eltűntetni.

Ezáltal egy több lépcsős, elég hektikus felület alakult ki, ami a modern minimalista lakberendezésben kerülendő.

Ennek a kivitelnek a nagy hátránya, hogy nincs semmi állítási lehetősége, ezért a falvastagság tűrései miatt, még a pontos falvastagságú tok sem fog egy az egyben illeszkedni a fal síkjához. További hátrány, hogy a takarólécek rögzítése bonyolult és többnyire csak látható szögeléssel oldható meg. Végezetül, de nem utolsó sorban említsük meg a vízszintes és függőleges tokszárak illesztésénél kialakuló jól látható hézagot, ami sajnos a legtöbb átfogó tok esetén is megjelenik.

Egy különleges utólag szerelhető tok kivitel

Ezzel szemben nézzünk meg egy a falvastagságban állítható, un. átfogó tokos ajtótok kivitelt. Jól látható, hogy még a legpurítánabb, minimalista stílusban is megállja a helyét. A síkba illesztett kivitelnél nem csak az ajtótok, de még az ajtólap is egy síkban heylezkedik el a borításokkal.

Nincsnek sem kiugrások, sem szegelt takarólécek. Ez a tokmegoldás, akár 20 mm nagyságú toleranciát is megenged a falvastagságban.

A képen egy Softline tokborítás kivitel látható, ami a legnehezebb feladatot jelenti a tokszárak illeszkedését illetően. A standard kivitelben különösen  a világos színeknél (pl. fehér lakkozás) szinte lehetetlen a képen látható (ill. nem látható) hézagmentes illesztést létrehozni.

Ez csak egy egészen különleges és egyedi konstrukció estén megoldható. Ennél a kivitelnél a felületkezelést, lakkozást csak a tokszárak összeszerelése után végzik el, mely garantálja az illesztési hézagmentességet. Természetesen ez nem egy mindennapi megoldás és költsége is jelentős, de éppen ezért tartozik a prémium beltéri ajtó kivitelek közé.

A korábban említett palló tokos kivitelhez képest egy normál utólag szerelhető tok állíthatósága lehetővé teszi, hogy a kisebb falegyenletlenségek mellett is jól illszkedjen a falra. Ezért ma már a legtöbb beltéri ajtó gyártó ezzel a megoldással kínálja ajtóit. Aki ennél is különlegesebbre vágyik, az keresse az elemre szerelt kivitelt a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió kínálatában. 

Segítségre van szüksége a beltéri ajtó vásárláshoz?

Lapozza végig Ajtóstílus magazinunkat, és találja meg az Önnek leginkább megfelelő kivitelt.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Beltéri ajtók témában
Beltéri ajtó szerelés olcsóbban?
2014-06-07

Beltéri ajtó szerelés olcsóbban?

Beltéri ajtó vásárlásakor szembesülünk azzal, hogy megvásárolt terméket be is kell építeni. Sokakban felmerül, hogy a kereskedő beépítési szolgáltatása helyett más, olcsóbb megoldást választ. Kiknek nem ajánljuk ezt?

Olvasson tovább
Milyen az a furnérozott beltéri ajtó?
2014-08-26

Milyen az a furnérozott beltéri ajtó?

Sokan csak a beltéri ajtó vásárlása előtt találkoznak a furnéros, furnérozott, esetleg a fafurnéros szavakkal. De mit is jelentenek ezek pontosan?

Olvasson tovább
Milyen egy tartós beltéri ajtó?
2014-06-04

Milyen egy tartós beltéri ajtó?

Akár egy beltéri ajtóról is könnyen el tudjuk dönteni, hogy tetszik, vagy sem, de mi a helyzet a tartóssággal? Hogyan állapítsuk meg, hogy a választott termék vajon tartósnak bizonyul-e?

Olvasson tovább