Ajtóbeépítés szépen és csúnyán

2014-04-28

Sajnos az elmúlt 25 év építőipari minősége hozzászoktatott bennünket, hogy elfogadjuk az igénytelen, szakszerűtlen munkát. Leginkább azért, mert lassan már nincs pozitív példa, amihez viszonyítani tudnánk.

De sajnos az is előfordul, hogy olyan munkát fogadunk el 'normálisnak', ami messze áll ettől. Mondjuk, hogy mire gondolunk.

A beltéri ajtóknál két okból is érdemes inkább a szakszerű beépítést választanunk. Az egyik, hogy így hosszú ideig hibátlan működést biztosítunk az ajtóknak, a másik pedig, hogy ezt esztétikusan - hiszen az ajtó egy design elem is- tegyük meg.  Most ez utóbbi, esztétikai kérdést vesszük nagyító alá.

A palló tokos beltéri ajtó

A fenti képen egy un. palló tokos megoldást mutatunk, annak minden hátrányával. Jól látható, hogy a tok vastagsága nem azonos a falvastagsággal, ezért a réseket különböző takarólécekkel próbálták meg eltűntetni.

Ezáltal egy több lépcsős, elég hektikus felület alakult ki, ami a modern minimalista lakberendezésben kerülendő.

Ennek a kivitelnek a nagy hátránya, hogy nincs semmi állítási lehetősége, ezért a falvastagság tűrései miatt, még a pontos falvastagságú tok sem fog egy az egyben illeszkedni a fal síkjához.

További hátrány, hogy a takarólécek rögzítése bonyolult és többnyire csak látható szögeléssel oldható meg. Végezetül, de nem utolsó sorban említsük meg a vízszintes és függőleges tokszárak illesztésénél kialakuló jól látható hézagot, ami sajnos a legtöbb átfogó tok esetén is megjelenik.

Egy különleges utólag szerelhető tok kivitel

Ezzel szemben nézzünk meg egy a falvastagságban állítható, un. átfogó tokos ajtótok kivitelt. Jól látható, hogy még a legpurítánabb, minimalista stílusban is megállja a helyét.

A síkba illesztett kivitelnél nem csak az ajtótok, de még az ajtólap is egy síkban heylezkedik el a borításokkal. Nincsnek sem kiugrások, sem szegelt takarólécek. Ez a tokmegoldás, akár 20 mm nagyságú toleranciát is megenged a falvastagságban.

A képen egy Softline tokborítás kivitel látható, ami a legnehezebb feladatot jelenti a tokszárak illeszkedését illetően. A standard kivitelben különösen  a világos színeknél (pl. fehér lakkozás) szinte lehetetlen a képen látható (ill. nem látható) hézagmentes illesztést létrehozni.

Ez csak egy egészen különleges és egyedi konstrukció estén megoldható. Ennél a kivitelnél a felületkezelést, lakkozást csak a tokszárak összeszerelése után végzik el, mely garantálja az illesztési hézagmentességet. Természetesen ez nem egy mindennapi megoldás és a költsége is jelentős, de éppen ezért tartozik a prémium beltéri ajtó kivitelek közé.

A korábban említett palló tokos kivitelhez képest egy normál utólag szerelhető tok állíthatósága lehetővé teszi, hogy a kisebb falegyenletlenségek mellett is jól illeszkedjen a falra.

Ezért ma már a legtöbb beltéri ajtó gyártó ezzel a megoldással kínálja ajtóit. Aki ennél is különlegesebbre vágyik, az keresse az elemre szerelt kivitelt a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió kínálatában. 

Segítségre van szüksége a beltéri ajtó vásárláshoz?

Lapozza végig Ajtóstílus magazinunkat, és találja meg az Önnek leginkább megfelelő kivitelt.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Beltéri ajtók témában
Olcsó beltéri ajtók
2014-11-03

Olcsó beltéri ajtók

A beltéri ajtók piacán nem csak széles termék, de széles árválasztékot is találunk. Az alsó szegmensben kb. 50.000 Ft-ig válogathatunk, de nézzük, mit is kapunk a pénzünkért.

Olvasson tovább
A beltéri ajtó egy olyan nyílászáró, ami egyben bútor is
2014-10-15

A beltéri ajtó egy olyan nyílászáró, ami egyben bútor is

A beltéri ajtók még mindig mostoha szerepben vannak, valahol a bútor és az épületszerkezeti elem kategória között. Miért gondoljuk mégis inkább az, hogy a bútorhoz áll közelebb?

Olvasson tovább
Nincs több leváló él a CPL fóliás beltéri ajtóknál sem
2014-03-24

Nincs több leváló él a CPL fóliás beltéri ajtóknál sem

Melyikünk ne bosszankodott volna már az ajtóélről leváló fólia vagy a piszkot magába szívó illesztési hézagok miatt. De ez mostantól a múlté! A legújabb fejlesztésnek köszönhetően a Finom Él technológia megoldja a problémát.

Olvasson tovább