Az olcsó dekor beltéri ajtók titka

2014-06-25

Ha már Ön is végignézte a piacon a jelenlegi beltéri ajtó kínálatot, könnyen megállapíthatja, hogy a dekor belső ajtók a legnépszerűbbek, leginkább a kedvező áruk miatt. De nézzük, mi ennek az oka?

Ha alaposan beleássuk magunkat a témába, megfigyelhetjük, hogy még ebben az árkategóriában is léteznek óriási különbségek két nyílászáró üzlet kínálatában is. Ezért joggal merülhet fel bennük a kérdés, mégis vajon miért van ez így?

Miért olcsóbb az egyik dekor beltéri ajtó a másiknál?

Tegyük fel, hogy belülről minden vizsgált dekor beltéri ajtó azonos műszaki tulajdonsággal bír, mindegyik ugyanolyan minősítéssel rendelkezik, melyek igazolják, hogy az ajtó kibírja a normál igénybevételt.

Valójában már itt megbukik a vizsgálatunk abból a szempontból, hogy nem minden beltéri ajtóhoz jár ilyen minősítés, és nem minden dekor beltéri ajtó műszaki tartalma azonos. Ezért vizsgáljuk meg inkább a szemmel jól látható dolgokat.

Dekor beltéri ajtó árcsökkentő tényező 1: A tok

A legkorszerűbb beltéri ajtó modelleknél a tokszerkezetek minden elemükben készre és méretre gyártottak, ami azt jelenti, hogy csak össze kell rakni őket.

Ezzel szemben az olcsó dekor ajtók tokjánál sok esetben nem csak a lágyütköző gumit, a zárlemezt, vagy a pántokat kell a helyszínen szerelni, de a különálló takaró léceket is méretre kell vágni.

Ez utóbbinál pedig nem is kérdéses, hogy a műveletet a gyártósoron tökéletesen lehet végrehajtani, míg a kézi vágás esetén nagyobb az esély a pontatlanságra.

Dekor beltéri ajtó árcsökkentő tényező 2: A fólia vastagsága

Az alsóbb árkategóriájú beltéri ajtóknál sokféle megoldással és fólia vastagsággal találkozhatunk. A legigénytelenebb verzió, amikor valójában még fólia sincs az ajtón, csak nyomtatási technikával készül a felület, ami se nem szép, se nem tartós.

A másik silány megoldás, amikor nagyon vékony fóliát használnak. Amiben az a csúnya, hogy az alatta levő forgács lemez minden nagyobb méretű farostja átüt rajta, és látszik a felületen.

A legjobb fóliák majdhogynem teljesen természethűek, szinte alig lehet őket megkülönböztetni az igazi fától. Azonban a dekor fólia minősége nem csak az esztétikai látvány miatt fontos. Mert védő szerepet is betölt, mivel óvja a beltéri ajtó felületét a sérülésektől, karcolásoktól, ütésektől.

És tennie kell ezt hosszú éveken keresztül, hiszen senki nem akar ütött-kopott beltéri ajtókat nézni az otthonában. Ezért már csak józan paraszti ésszel is végiggondolva, erre a vékony fólia alkalmatlan.

Aki igazán strapabíró dekor beltéri ajtóra vágyik, az úgynevezett CPL felületet választ, mert karcálló, mérsékelten ütésálló, hőálló, színtartó, valamint rendkívül könnyen tisztítható. De vigyázat, hamisítják, nem minden vastagabb fólia CPL is egyben!

Dekor beltéri ajtó árcsökkentő tényező 3: Az ajtóélek

A jó minőségű dekor beltéri ajtóknál nem elég a jó teljesítéshez a vastag fólia. Ugyanis, a sarkos élű ajtók esetében minél vastagabb a fólia, annál nagyobb az illesztési hézag közöttük.

Ami nem csak, hogy ronda, de idővel, a mindennapos használatban könnyen le is válhat, elpiszkolódhat.

Ez ellen nyújt védelmet a kerekített élképzés. Mivel az ajtó élei kerekítettek, a fóliát pedig erre fektetik rá, nem képződik csúnya illesztési hézag.

Ennél is korszerűbb megoldás az úgynevezett Finom Él technológia, melynek eredményeként az ajtó élei úgy keltenek sarkos optikai hatást, hogy valójában kerekített kivitelűek, így szintén nem keletkezik illesztési hézag. (lásd kép)

Ajtóvásárlás előtt áll? Olvassa el az Ajtóválasztás t0 parancsolatát, hogy maximálisan elégedett legyen a választásával.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Beltéri ajtók témában
Amit a modern beltéri ajtók tokjáról tudni kell
2014-08-27

Amit a modern beltéri ajtók tokjáról tudni kell

Sokunk számára csak az építkezéskor válik nyilvánvalóvá, hogy a beltéri ajtókat a tokszerkezet segítségével tudjuk beépíteni a falnyílásba. Megvizsgáltuk, milyen a jó ajtó tok.

Olvasson tovább
Nincs több leváló él a CPL fóliás beltéri ajtóknál sem
2014-03-24

Nincs több leváló él a CPL fóliás beltéri ajtóknál sem

Melyikünk ne bosszankodott volna már az ajtóélről leváló fólia vagy a piszkot magába szívó illesztési hézagok miatt. De ez mostantól a múlté! A legújabb fejlesztésnek köszönhetően a Finom Él technológia megoldja a problémát.

Olvasson tovább
Exkluzivitás alumínium tokokkal
2016-11-15

Exkluzivitás alumínium tokokkal

Elérkezett az a pillanat, amire az innovativitásra éhes lakberendezők, belsőépítészek régóta várnak: a beltéri alumínium tokok készen állnak a térhódításra. Vigyázat, csak ínyenceknek!

Olvasson tovább