A beltéri ajtók és az ár-érték arány

2014-10-20

Ha szétnézünk a beltéri ajtó piacon, bizony azt látjuk, hogy elég széles skálán mozognak a beltéri ajtó árak. Ráadásul mindegyik minőségi termékként van feltüntetve. De vajon tényleg így van?

Ha több helyen is utána nézünk, láthatjuk, hogy kaphatunk beltéri ajtót 15 ezer forintért, de akár 150 ezerért is. Sőt, ennek a többszöröséért is.

Természetesen kivétel nélkül mindegyik minőségi termékként pozicionálja magát, bár az már kevésbé egyértelmű, hogy mit is értünk minőség alatt az egyes gyártók termékei esetén.

Magas minőség egyenlő magas ár?

Nem feltétlenül, sőt, pontosan ezért sem egyszerű a döntés, mert a magas minőség nem egyértelműen jelent magas árat, viszont az alacsony minőség sem jelent mindig olcsó árat.

Nehezíti a meghatározást, hogy a minőség fogalma sem jelenti ugyanazt mindenki számára. Ideális esetben a beltéri ajtó műszaki tulajdonságai alapján sorolhatjuk a terméket a minőségi kategóriába, de van, ahol a szolgáltatást is ehhez igazítják.

Valahogy úgy, ahogy például szívesebben megyünk egy olyan étterembe, ahol a pincérek kedvesek, és még az étel is finom.

Egy jó tanács beltéri ajtó vásárlás előtt állóknak

Amennyiben két látszólag egyforma beltéri ajtó között árdifferencia van, akkor annak a kizárólagos oka, hogy a két ajtó tulajdonságai, és a vásárláshoz kapcsolódó szolgáltatások között különbségek vannak.

Hogy semmiképp ne legyen egyszerű dolgunk, ezek közül a tulajdonságok és szolgáltatások közül számunkra nem mindegyik fontos, sőt nem is biztos, hogy mindegyik valódi értéket képvisel.

Ezért előbb érdemes azt végiggondolnunk, hogy az ajtó mely paraméterei, illetve mely szolgáltatások fontosak nekünk. Ezek után érdemes csak összehasonlítani a két terméket, és eldönteni, hogy melyik képviseli számunkra a magasabb minőséget.

Magyarul, ha valamire nincs szükségünk, de azért mégis fizetünk, az drága mulatság. Ellenben, ha szükségünk van rá (a beltéri ajtó egy adott tulajdonsága, vagy a hozzá kapcsolódó szolgáltatás), akkor az jelenti a minőséget, hogy milyen mértékben elégíti ki ez az igényeinket.

Ebből a szempontból egy alacsony árkategóriájú termék is lehet minőségi, ha a vele szemben támasztott igényeinket kielégíti. Az már más kérdés, hogy ebben az árkategóriában nem biztos, hogy túl sok igényt tudunk támasztani.

Ajtó vásárlás előtt áll? Tudjon meg többet a beltéri ajtó választásról, olvassa el az Ajtóstíus magazint.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Beltéri ajtók témában
A laminált beltéri ajtók csúcsa
2014-04-29

A laminált beltéri ajtók csúcsa

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a beltéri ajtók piacán a laminált modellek a legnépszerűbbek. Annak ellenére, hogy számos hátrányuk is van. Nézzük, mik ezek a hátrányok, és milyen megoldással szolgál rájuk a modern ajtógyártás.

Olvasson tovább
Mit kell tudni a beltéri ajtók hanggátlásáról?
2014-10-01

Mit kell tudni a beltéri ajtók hanggátlásáról?

A környezeti zajok nagyban befolyásolhatják közérzetünket. Ha zajos környéken, lépcsőházban lakunk, érdemes megfelelő nyílászárókkal védekezni a zajok ellen. Mire is figyeljünk?

Olvasson tovább
Az olcsó dekor beltéri ajtók titka
2014-06-25

Az olcsó dekor beltéri ajtók titka

Ha már Ön is végignézte a piacon a jelenlegi beltéri ajtó kínálatot, könnyen megállapíthatja, hogy a dekor belső ajtók a legnépszerűbbek, leginkább a kedvező áruk miatt. De nézzük, mi ennek az oka?

Olvasson tovább