A beltéri ajtók és az ár-érték arány

2014-10-20

Ha szétnézünk a beltéri ajtó piacon, bizony azt látjuk, hogy elég széles skálán mozognak a beltéri ajtó árak. Ráadásul mindegyik minőségi termékként van feltüntetve. De vajon tényleg így van?

Ha több helyen is utána nézünk, láthatjuk, hogy kaphatunk beltéri ajtót 15 ezer forintért, de akár 150 ezerért is. Sőt, ennek a többszöröséért is.

Természetesen kivétel nélkül mindegyik minőségi termékként pozicionálja magát, bár az már kevésbé egyértelmű, hogy mit is értünk minőség alatt az egyes gyártók termékei esetén.

Magas minőség egyenlő magas ár?

Nem feltétlenül, sőt, pontosan ezért sem egyszerű a döntés, mert a magas minőség nem egyértelműen jelent magas árat, viszont az alacsony minőség sem jelent mindig olcsó árat.

Nehezíti a meghatározást, hogy a minőség fogalma sem jelenti ugyanazt mindenki számára. Ideális esetben a beltéri ajtó műszaki tulajdonságai alapján sorolhatjuk a terméket a minőségi kategóriába, de van, ahol a szolgáltatást is ehhez igazítják.

Valahogy úgy, ahogy például szívesebben megyünk egy olyan étterembe, ahol a pincérek kedvesek, és még az étel is finom.

Egy jó tanács beltéri ajtó vásárlás előtt állóknak

Amennyiben két látszólag egyforma beltéri ajtó között árdifferencia van, akkor annak a kizárólagos oka, hogy a két ajtó tulajdonságai, és a vásárláshoz kapcsolódó szolgáltatások között különbségek vannak.

Hogy semmiképp ne legyen egyszerű dolgunk, ezek közül a tulajdonságok és szolgáltatások közül számunkra nem mindegyik fontos, sőt nem is biztos, hogy mindegyik valódi értéket képvisel.

Ezért előbb érdemes azt végiggondolnunk, hogy az ajtó mely paraméterei, illetve mely szolgáltatások fontosak nekünk. Ezek után érdemes csak összehasonlítani a két terméket, és eldönteni, hogy melyik képviseli számunkra a magasabb minőséget.

Magyarul, ha valamire nincs szükségünk, de azért mégis fizetünk, az drága mulatság. Ellenben, ha szükségünk van rá (a beltéri ajtó egy adott tulajdonsága, vagy a hozzá kapcsolódó szolgáltatás), akkor az jelenti a minőséget, hogy milyen mértékben elégíti ki ez az igényeinket.

Ebből a szempontból egy alacsony árkategóriájú termék is lehet minőségi, ha a vele szemben támasztott igényeinket kielégíti. Az már más kérdés, hogy ebben az árkategóriában nem biztos, hogy túl sok igényt tudunk támasztani.

Ajtó vásárlás előtt áll? Tudjon meg többet a beltéri ajtó választásról, olvassa el az Ajtóstíus magazint.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Beltéri ajtók témában
Hány darab pánt kell egy beltéri ajtóra?
2014-04-02

Hány darab pánt kell egy beltéri ajtóra?

A figyelmes vásárlónak bizonyára feltűnik az ajtóvásárlás során, hogy az egyik beltéri ajtó típuson 2 darab, egy másikon pedig 3 darab ajtópánt van. Vajon miért, stabilabb így az ajtó?

Olvasson tovább
Rejtett pántolás normál, nem síkban záródó beltéri ajtóknál
2014-04-15

Rejtett pántolás normál, nem síkban záródó beltéri ajtóknál

A rejtett pántolás régóta közkedvelt megoldás a síkban záródó (falcolatlan) beltéri ajtóknál. Igazi áttörést jelent azonban a rejtett pántolás a falcolt ajtók esetén, mert közel azonos hatást lényegesen kedvezőbb árszinten célozhatunk meg.

Olvasson tovább
Beltéri ajtó szerelés olcsóbban?
2014-06-07

Beltéri ajtó szerelés olcsóbban?

Beltéri ajtó vásárlásakor szembesülünk azzal, hogy megvásárolt terméket be is kell építeni. Sokakban felmerül, hogy a kereskedő beépítési szolgáltatása helyett más, olcsóbb megoldást választ. Kiknek nem ajánljuk ezt?

Olvasson tovább