Mire jó egy hanggátló ajtó az otthonunkban?

2020-10-20

Tudta, hogy például a porszívózás nagyjából 70 dB-el ‘kényezteti’ a dobhártyáinkat? És, hogy az átlagos gyerekricsaj is eléri a 75 dB-t?

Ezek az értékek már hangosnak számítanak (hivatalosan a zavaró tartományba soroljuk őket), főként akkor, ha éppen határidőre kellene elkészítenünk valamit, vagy egy online meeting közepén vagyunk, esetleg jógázni, vagy relaxálni szeretnénk.

Hacsak nem viseljük Buddhaként az ilyen nehezítő körülményeket, akkor ezek a helyzetek leginkább csak frusztráció forrásai lesznek. Igazából még zajongani sem kell nagyon, épp elég, ha egymás mellett próbálunk szimultán telefonálni, beszélni, vagy Zoomolni.

Gyorstalpaló zajongásból: hány decibeltől zavaró a zaj?

A halk tartományba (azaz kb. 20 dB-ig) soroljuk az olyan zajokat, amikre egyébként ritkán figyelünk fel, (vagy, amik csak álmatlan éjszakáink közepette tudnak idegesítőek és hangosak lenni) ilyen pl. a légzés, vagy az óra ketyegése.

A normál tartományba (21-50 dB) esik a halk beszéd, a lakászörejek, vagy a rádióhallgatás, tévénézés normál hangerőn. A zavaró tartományban (51-80 dB) találjuk az irodazajt, a porszívó hangját, a hangos beszédet, egy otthoni baráti összejövetelt, egy zajos utcát, vagy a hangos rádióhallgatást.

Káros tartományú zajhatásnak számít (90 dB felett) pl. a körfűrész, vagy a hangos üzemi zaj.

Ezek alapján egy átlagos otthonban szokásainktól és életvitelünktől függően többnyire normál és zavaró tartományban van a zajszint.

Mit szűrnek ki ekkora zajból a normál beltéri ajtók?

A normál beltéri ajtók hangcsillapítása beépített állapotban kb. 15 dB, ami azt jelenti, hogy ennyivel tudják csökkenteni a szomszéd helyiségből származó zajszintet.

A fenti példák ellenére, szerencsére nem kell brutális hangszigeteléssel rendelkező ajtókat vásárolni ahhoz, hogy biztosítsuk a nyugalmunkat. Ennek az a magyarázata, hogy ha pl. 10 dB-el csökkentjük a zajszintet, akkor az eredeti zajt a fülünk sokkal halkabbnak fogja érzékelni, pontosabban fele olyan hangosnak, mint előtte.

Ezért elegendő pl. a normál beltéri ajtók kb. 15 dB-es helyszíni hangcsillapítása egy átlagos zajszintű otthonba. Nem szűrik ki teljesen a zajokat, de csökkentik annyival, hogy azok ne legyenek elviselhetetlenül zavaróak.

Mivel nyújt többet egy hanggátló beltéri ajtó?

Gyakorlatilag majdnem kétszer nagyobb nyugalmat biztosít egy normál beltéri ajtóhoz képest.  Hiszen az alap hanggátló ajtó (SK1) 28 dB-es helyszíni hanggátlásával sokkal hatékonyabban csökkenti a mindennapi zajokat.

Például egy kiadós porszívózás (70 dB) hangzavarát is a normál tartományba (42 dB-re) csökkenti, de nyugodtan félrevonulhat olvasni is, a zárt ajtón át halk duruzsolásnak fogja érzékelni a szomszéd szobában nézett akció filmet is.  Az eleve normál tartományban levő zajokat pedig szinte nem is fogja hallani.

 

Köszönhetően a tömör forgácslap betétszerkezetnek, melyet egy erősebb pánt tart, mivel ez jelentősen nehezebb, mint a normál ajtólapokban levő sima forgácslap betét.

Ezen felül az ajtólap aljába marva egy automata küszöb gondoskodik arról, hogy a lap és a padló közötti keskeny résen se furakodhassanak be a zajfoszlányok. Mellesleg ez utóbbi az illatok ellen is kiváló védelmet biztosít, munkáját még a készülő ebéd sem zavarhatja meg.

Szóval, Ön mekkora zajban tud dolgozni otthon?

Persze, nem biztos, hogy egy hanggátló ajtó tényleg Önnek való

Ha mindenképpen szeretne egy külön dolgozószobát, akkor erre nem is kérdés, hogy ésszerű választást jelent egy hanggátló ajtó. Ahogy minden olyan helyiségre is, ahol az átlagosnál nagyobb nyugalomra, csendre lenne szüksége.

Ha egyébként is érzékeny a szomszédos helyiségekből átszűrődő hangokra, akkor egy hanggátló ajtóval biztosíthatja a kellő intimitást, no meg az idegrendszere nyugalmát.

Ha tudatosan szeretné kialakítani az otthonát, amiben a helyiségeknek megfelelő ‘technikai vívmányok’ segítik betölteni a helyiség funkcióját, akkor szintén jó választás egy beltéri ajtó magasabb hanggátlással.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Beltéri ajtók témában
Amit a modern beltéri ajtók tokjáról tudni kell
2014-08-27

Amit a modern beltéri ajtók tokjáról tudni kell

Sokunk számára csak az építkezéskor válik nyilvánvalóvá, hogy a beltéri ajtókat a tokszerkezet segítségével tudjuk beépíteni a falnyílásba. Megvizsgáltuk, milyen a jó ajtó tok.

Olvasson tovább
Mit kell tudnia a furnérozott beltéri ajtókról?
2014-08-26

Mit kell tudnia a furnérozott beltéri ajtókról?

Sokan csak a beltéri ajtó vásárlása előtt találkoznak a furnéros, furnérozott, esetleg a fafurnéros szavakkal. De mit is jelentenek ezek pontosan?

Olvasson tovább
A keresztirányú minta problémája a beltéri ajtókon
2014-04-16

A keresztirányú minta problémája a beltéri ajtókon

Az utóbbi években igen népszerűek lettek az építkezők és felújítók körében a keresztirányba fordított fafurnérok és fautánzatok a beltéri ajtókon. Fogadjunk, hogy mutatunk valamit, amit a vásárlók még nem vettek észre!

Olvasson tovább