Mit kell tudni a beltéri ajtók hanggátlásáról?

2014-10-01

A környezeti zajok nagyban befolyásolhatják közérzetünket. Ha zajos környéken, vagy zajos lépcsőházban lakunk, érdemes megfelelő nyílászárókkal védekezni a beszűrődő zajok ellen. Összefoglaltuk, hogy mire érdemes figyelni.

Új épület esetén az építészeti előírások megkövetelnek bizonyos hanggátlási értéket. A saját érdekünk is, hogy ezek teljesüljenek, hiszen adott esetben sokféle hangforrást kell kívül tartanunk az otthonunkból.

Azonban nem csak a kintről beszűrődő zajokkal kell törődnünk. A lakáson belül is érdemes hanggátlási szempontból végig gondolni az igényeinket. Például a dolgozószobára, vagy adott esetben a gyerekszobára érdemes magasabb hanggátlású beltéri ajtót választanunk, hogy biztosíthassuk a nyugodt munkavégzést, vagy pihenést (előrelátóbbaknak: hogy minél kevésbé halljuk, ha a gyerekek éppen egymást cincálják).

Mit jelent ez a beltéri ajtók szempontjából?

Amikor egy beltéri ajtó hangszigetelő tulajdonságáról beszélünk, akkor azt értjük alatta, hogy az ajtó egyik oldalán elhelyezett hangforrást mennyivel halkabban halljuk a másik oldalon. Ehhez érdemes tisztában lennünk azzal, hogy az adott helyiségben, amit védeni szeretnénk a zajoktól, mekkora az alapzajszint.

Ezek után két szempontot kell megvizsgálnunk az ajtók kiválasztásakor: az egyik, hogy hogyan jelöli a gyártó, vagy a forgalmazó a hanggátlási értéket. Az R'w jelölésű a helyszínen elvárható értéket mutatja, az Rw jelölésű pedig a laborban mért értéket. Fontos, hogy a kettő között nagyjábó 5 dB a különbség, ami igen jelentős, ha figyelembe vesszük, hogy kb. 3 dB felezi a hang intenzitását. 

A másik szempont, hogy erről rendelkezik-e a gyártó vagy forgalmazó minőségi tanúsítvánnyal, illetve, hogy maga a termék valóban tükrözi-e a tanúsítványban leírtakat. (súly, vastagság, automata küszöb)

Hanggátló beltéri ajtót keres home office-hoz? Nézze át ajánlatunkat!

Ha beltéri ajtó vásárlása előtt áll, olvassa el, milyen szempontokat vegyen figyelembe a választáshoz.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Beltéri ajtók témában
Nincs több leváló él a CPL fóliás beltéri ajtóknál sem
2014-03-24

Nincs több leváló él a CPL fóliás beltéri ajtóknál sem

Melyikünk ne bosszankodott volna már az ajtóélről leváló fólia vagy a piszkot magába szívó illesztési hézagok miatt. De ez mostantól a múlté! A legújabb fejlesztésnek köszönhetően a Finom Él technológia megoldja a problémát.

Olvasson tovább
A laminált beltéri ajtók csúcsa
2014-04-29

A laminált beltéri ajtók csúcsa

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a beltéri ajtók piacán a laminált modellek a legnépszerűbbek. Annak ellenére, hogy számos hátrányuk is van. Nézzük, mik ezek a hátrányok, és milyen megoldással szolgál rájuk a modern ajtógyártás.

Olvasson tovább
Így kerülje el a beltéri ajtó beépítési hibákat
2015-09-14

Így kerülje el a beltéri ajtó beépítési hibákat

Előfordul, hogy a beltéri ajtók kiszállításakor azzal szembesülünk, hogy nem lehet őket beépíteni. Szeretné tudni, hogy mi ennek az oka?

Olvasson tovább