Mit kell tudni a beltéri ajtók hanggátlásáról?

2014-10-01

A környezeti zajok nagyban befolyásolhatják közérzetünket. Ha zajos környéken, vagy zajos lépcsőházban lakunk, érdemes megfelelő nyílászárókkal védekezni a beszűrődő zajok ellen. Összefoglaltuk, hogy mire érdemes figyelni.

Új épület esetén az építészeti előírások megkövetelnek bizonyos hanggátlási értéket. A saját érdekünk is, hogy ezek teljesüljenek, hiszen adott esetben sokféle hangforrást kell kívül tartanunk az otthonunkból.

Azonban nem csak a kintről beszűrődő zajokkal kell törődnünk. A lakáson belül is érdemes hanggátlási szempontból végig gondolni az igényeinket. Például a dolgozószobára, vagy adott esetben a gyerekszobára érdemes magasabb hanggátlású beltéri ajtót választanunk, hogy biztosíthassuk a nyugodt munkavégzést, vagy pihenést (előrelátóbbaknak: hogy minél kevésbé halljuk, ha a gyerekek éppen egymást cincálják).

Mit jelent ez a beltéri ajtók szempontjából?

Amikor egy beltéri ajtó hangszigetelő tulajdonságáról beszélünk, akkor azt értjük alatta, hogy az ajtó egyik oldalán elhelyezett hangforrást mennyivel halkabban halljuk a másik oldalon. Ehhez érdemes tisztában lennünk azzal, hogy az adott helyiségben, amit védeni szeretnénk a zajoktól, mekkora az alapzajszint.

Ezek után két szempontot kell megvizsgálnunk az ajtók kiválasztásakor: az egyik, hogy hogyan jelöli a gyártó, vagy a forgalmazó a hanggátlási értéket. Az R'w jelölésű a helyszínen elvárható értéket mutatja, az Rw jelölésű pedig a laborban mért értéket. Fontos, hogy a kettő között nagyjábó 5 dB a különbség, ami igen jelentős, ha figyelembe vesszük, hogy kb. 3 dB felezi a hang intenzitását. 

A másik szempont, hogy erről rendelkezik-e a gyártó vagy forgalmazó minőségi tanúsítvánnyal, illetve, hogy maga a termék valóban tükrözi-e a tanúsítványban leírtakat. (súly, vastagság, automata küszöb)

Ha beltéri ajtó vásárlása előtt áll, olvassa el, milyen szempontokat vegyen figyelembe a választáshoz.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Beltéri ajtók témában
Beltéri ajtó szerelés olcsóbban?
2014-06-07

Beltéri ajtó szerelés olcsóbban?

Beltéri ajtó vásárlásakor szembesülünk azzal, hogy megvásárolt terméket be is kell építeni. Sokakban felmerül, hogy a kereskedő beépítési szolgáltatása helyett más, olcsóbb megoldást választ. Kiknek nem ajánljuk ezt?

Olvasson tovább
Mennyibe kerül egy beltéri ajtó kilincs?
2014-06-03

Mennyibe kerül egy beltéri ajtó kilincs?

Vajon mi befolyásolja a kilincsek árát? Milyen a nagyon olcsó, vagy az igazán borsos árú kilincs? És mi a különbség köztük? Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat.

Olvasson tovább
Kell-e 3db pánt a beltéri ajtóra?
2014-09-01

Kell-e 3db pánt a beltéri ajtóra?

A beltéri ajtók között láthatunk olyan típusokat, melyeket nem két, hanem három pánttal szerelnek. Jogosan gondolhatnánk, hogy a megbízhatóbb működés érdekében, de tényleg szükséges?

Olvasson tovább