Mire figyeljen az üvegajtó választásnál?

2016-08-26

A beltéri ajtó katalógusokban egyre több üvegajtót találunk, nem véletlenül. Azonban mielőtt fejest ugranánk az ajtó választásba, nézzük, mi alapján érdemes meghozni a döntésünket.

Több természetes fényre vágyunk a lakásban?

Bármilyen üvegdesignt is választunk, nem csak egy üvegajtót vásárolunk, hanem több természetes fényt is. Egy modern otthon a világos tereket részesíti előnyben, ezért fontos, hogy olyan belsőépítészeti megoldásokat tartalmazzon, amelyek ezt segítenek megvalósítani. 

Ha Ön is ilyen otthont szertene, akkor egy üvegajtó tökéletes eszköznek bizonyulhat ehhez az álmához.

 

A fenti képeken jól látható, hogy az üvegajtók nappal szinte fényárban úsztatják az adott helyiséget, de az esti órákban is sokkal több fényt juttatnak be, mint a fa ajtók.

Mennyire fontos az intimitás?

Az üveglap kivitelének kiválasztása nem csak ízlés kérdése, mivel a megjelenés eleve eldönti a funkciót is.

Egy víztiszta üveg nem kedvez az intimitásnak, ezért nem javasolt olyan helyiségekhez, ahol fontosnak tartjuk, hogy félre tudjunk vonulni. (pl fürdő, wc, háló)

A szatinált üveg előnye, hogy biztosítja az intimitást, ugyanakkor a fényt is átengedi.

A legtöbb gyártónál éppen ezért ugyanaz az üvegdesign kapható víztiszta, és szatinált kivitelben is, így Ön választhatja meg az intimitás fokát, anélkül, hogy meg kelljen bontania a belsőépítészeti stílusazonosságot.

Csicsás, vagy egyszerű designt válasszunk?

Mivel az ajtókat nem szokás évente lecserélni, ezért érdemes olyan üvegdesignt választanunk, amit hosszú távon szeretnénk a lakásban látni. Az időtálló designú üvegajtók ismérve, hogy egyszerűek, letisztultak, ezért különféle lakberendezési stílusokhoz illeszkednek.

Mekkora hely áll a rendelkezésre?

A helyiség funkciója, és a rendelkezésre álló hely is befolyásolja, hogy milyen kivitelű üvegajtót érdemes választania.

Nyíló ajtót akkor válasszon, ha gond nélkül elfér. Akár azért, mert leginkább csukott állapotban van, akár azért, mert nyitott állapotban pedig nem zavarja a közlekedést, azaz nem foglal helyet a térben.

Tolóajtót leginkább akkor érdemes választania, ha kevés hely áll a rendelkezésre.

A lengőajtó megkönnyíti a közlekedést két helyiség között, ha épp nincs szabad kezünk a nyitáshoz. (Pl. konyha-ebédlő kapcsolat) Ugyanakkor nyitott pozícióba is állítahtó az ajtó, ha arra van szükségünk, hogy huzamosabb ideig fenntartsuk a szabad átjárhatóságot.

Edzett, vagy ragasztott üveg?

Az üvegajtó vásárlásakor azt is el kell döntenünk, hogy milyen típusú üvegből készüljön az ajtónk.

Az edzett üveg az autók szélvédőjéhez hasonlóan éles felületek nélkül törik, ezért nem kell attól tartani, hogy miszlikbe vág minket, ha ne adj Isten, darabokra törik.

A ragasztott üveg pedig gyakorlatilag két darab edzett üveg lap összeragasztásából jön létre.

Alapvetően otthoni használatra megfelel a sima edzett üvegajtó, de irodákba, vagy sűrűn használt helyiségekre érdemesebb a ragasztott kivitelt választani.

Utóbbi előnye, hogy könnyebben tisztítható, mivel az üvegen levő mart motívumok nem az üveglap külső felületén találhatóak, hanem a belső, ragasztott oldalon, ezért nem tud a por rárakódni.

Olvasson többet az üvegajtókról itt.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Beltéri ajtók témában
Mire jó egy hanggátló ajtó az otthonunkban?
2020-10-20

Mire jó egy hanggátló ajtó az otthonunkban?

A normál beltéri ajtók hangcsillapítása beépített állapotban kb. 15 dB, ami azt jelenti, hogy ennyivel tudják csökkenteni a szomszéd helyiségből származó zajszintet. Mit tudnak ehhez képest az hanggátló ajtók?

Olvasson tovább
Beltéri ajtó szerelés olcsóbban?
2014-06-07

Beltéri ajtó szerelés olcsóbban?

Beltéri ajtó vásárlásakor szembesülünk azzal, hogy megvásárolt terméket be is kell építeni. Sokakban felmerül, hogy a kereskedő beépítési szolgáltatása helyett más, olcsóbb megoldást választ. Kiknek nem ajánljuk ezt?

Olvasson tovább
Hány darab pánt kell egy beltéri ajtóra?
2014-04-02

Hány darab pánt kell egy beltéri ajtóra?

A figyelmes vásárlónak bizonyára feltűnik az ajtóvásárlás során, hogy az egyik beltéri ajtó típuson 2 darab, egy másikon pedig 3 darab ajtópánt van. Vajon miért, stabilabb így az ajtó?

Olvasson tovább