A keresztirányú minta problémája a beltéri ajtókon

2014-04-16

Az utóbbi években nagy népszerűségnek örvendenek az építkezők és felújítók körében a keresztirányba fordított fafurnérok és fautánzatok a beltéri ajtókon, hiszen korábban csak a függőleges mintázat (szálirány) volt leginkább elérhető a piacon.

A képen egy cseresznye felületű beltéri ajtó látható, aminek ajtólapján és a függőleges tokrészein (tokszárak) is függőleges a fa erezetének futása.

Így, ha az ajtóelemre pillantunk, azt egységes megjelenésűnek fogjuk látni.

 A  figyelmes szemlélő azonban észreveheti, hogy a tok vízszintesen elhelyezkedő elemén (a szemöldökön) a szálirány vízszintesre vált. Ez azonban kevésbé zavaró hiszen többnyire kiesik a látómezőnkből.

Nézzük meg, hogyan néz ez ki a víszszintes száliránynál

Vízszintes szálirány esetén az ajtólapon a furnér és a rajzolat keresztben fut. A fenti képen egy bükk felületű ajtót láthatunk. Az ajtólapon az erezet vízszintesen fut, de a tokszárakon továbbra is függőlegesen.

Tekintve, hogy a bükk nem egy karakteresen rajzolatos fafajta, ezért ezt az apróbb esztétikai hibát megbocsáthatjuk neki. A függőleges és vízszintes szálirány ütközése sokkal jobban zavaró lenne egy síkban záródó ajtónál, ahol az ajtólap és a tokborítás gyakorlatilag síkban folytonos. A szemöldök száliránya ebben az esetben párhuzamos az ajtólapéval.

Mi erre a megoldás?

Már ugye, akit egyáltalán zavar ez a jelenség, hiszen nem vagyunk egyformák. De a megoldás egyszerű: a német Grauthoff ajtógyártó cég ajtóinak esetében megválaszthatjuk a keresztirányú felületeknél, hogy a tokszárakon, hogyan fusson a minta. (Az egyedi rendelésre készült ajtóelemek előnye, ugye.)

A képen egy akác felületű ajtóelem látható, melynek jellegzetessége a határozott rajzolat és erezet.

Ráadásul síkban záródó kivitel, melynél az ajtólap és a függőleges tokszár találkozása miatt szinte elengedhetetlen a tokon lévő furnér vízszintes irányba forgatása, hogy ne azt nézzük folyton, mennyire diszharmonikus a két egymásra merőleges szálirány találkozása.

Ennél a kivitelnél a vevő dönthet arról is, hogy a szemöldökön vízszintes vagy függőleges szálirányt kér.

Még több hasznos tippet talál az Ajtóstílus magazinban, lapozza át, hogy biztosan elégedett legyen a beltéri ajtó választásával.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Beltéri ajtók témában
Fachwerk, a rusztikus furnér ajtó család
2016-07-20

Fachwerk, a rusztikus furnér ajtó család

Hadd mutassuk be a legújabb furnér ajtócsaládot, ami igazából egy különleges tölgy furnér gyűjtemény. Vigyázat, csak ínyenceknek!

Olvasson tovább
Az olcsó dekor beltéri ajtók titka
2014-06-25

Az olcsó dekor beltéri ajtók titka

Ha már Ön is végignézte a piacon a jelenlegi beltéri ajtó kínálatot, könnyen megállapíthatja, hogy a dekor belső ajtók a legnépszerűbbek, leginkább a kedvező áruk miatt. De nézzük, mi ennek az oka?

Olvasson tovább
Ajtóbeépítés szépen és csúnyán
2014-04-28

Ajtóbeépítés szépen és csúnyán

Sajnos az elmúlt 20 év építőipari minősége hozzászoktatott bennünket, hogy elfogadjuk az igénytelen, szakszerűtlen munkát. Leginkább azért, mert lassan már nincs pozitív példa, amihez viszonyítani tudnánk. Nézzük hát, mi szép, és mi nem?

Olvasson tovább