A keresztirányú minta problémája a beltéri ajtókon

2014-04-16

Az utóbbi években nagy népszerűségnek örvendenek az építkezők és felújítók körében a keresztirányba fordított fafurnérok és fautánzatok a beltéri ajtókon, hiszen korábban csak a függőleges mintázat (szálirány) volt leginkább elérhető a piacon.

A képen egy cseresznye felületű beltéri ajtó látható, aminek ajtólapján és a függőleges tokrészein (tokszárak) is függőleges a fa erezetének futása.

Így, ha az ajtóelemre pillantunk, azt egységes megjelenésűnek fogjuk látni.

 A  figyelmes szemlélő azonban észreveheti, hogy a tok vízszintesen elhelyezkedő elemén (a szemöldökön) a szálirány vízszintesre vált. Ez azonban kevésbé zavaró hiszen többnyire kiesik a látómezőnkből.

Nézzük meg, hogyan néz ez ki a víszszintes száliránynál

Vízszintes szálirány esetén az ajtólapon a furnér és a rajzolat keresztben fut. A fenti képen egy bükk felületű ajtót láthatunk. Az ajtólapon az erezet vízszintesen fut, de a tokszárakon továbbra is függőlegesen.

Tekintve, hogy a bükk nem egy karakteresen rajzolatos fafajta, ezért ezt az apróbb esztétikai hibát megbocsáthatjuk neki. A függőleges és vízszintes szálirány ütközése sokkal jobban zavaró lenne egy síkban záródó ajtónál, ahol az ajtólap és a tokborítás gyakorlatilag síkban folytonos. A szemöldök száliránya ebben az esetben párhuzamos az ajtólapéval.

Mi erre a megoldás?

Már ugye, akit egyáltalán zavar ez a jelenség, hiszen nem vagyunk egyformák. De a megoldás egyszerű: a német Grauthoff ajtógyártó cég ajtóinak esetében megválaszthatjuk a keresztirányú felületeknél, hogy a tokszárakon, hogyan fusson a minta. (Az egyedi rendelésre készült ajtóelemek előnye, ugye.)

A képen egy akác felületű ajtóelem látható, melynek jellegzetessége a határozott rajzolat és erezet.

Ráadásul síkban záródó kivitel, melynél az ajtólap és a függőleges tokszár találkozása miatt szinte elengedhetetlen a tokon lévő furnér vízszintes irányba forgatása, hogy ne azt nézzük folyton, mennyire diszharmonikus a két egymásra merőleges szálirány találkozása.

Ennél a kivitelnél a vevő dönthet arról is, hogy a szemöldökön vízszintes vagy függőleges szálirányt kér.

Még több hasznos tippet talál az Ajtóstílus magazinban, lapozza át, hogy biztosan elégedett legyen a beltéri ajtó választásával.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Beltéri ajtók témában
Amit a modern beltéri ajtók tokjáról tudni kell
2014-08-27

Amit a modern beltéri ajtók tokjáról tudni kell

Sokunk számára csak az építkezéskor válik nyilvánvalóvá, hogy a beltéri ajtókat a tokszerkezet segítségével tudjuk beépíteni a falnyílásba. Megvizsgáltuk, milyen a jó ajtó tok.

Olvasson tovább
Nincs több leváló él a CPL fóliás beltéri ajtóknál sem
2014-03-24

Nincs több leváló él a CPL fóliás beltéri ajtóknál sem

Melyikünk ne bosszankodott volna már az ajtóélről leváló fólia vagy a piszkot magába szívó illesztési hézagok miatt. De ez mostantól a múlté! A legújabb fejlesztésnek köszönhetően a Finom Él technológia megoldja a problémát.

Olvasson tovább
Miért válasszon kétszárnyú beltéri ajtót?
2014-07-01

Miért válasszon kétszárnyú beltéri ajtót?

Mivel a legújabb belsőépítészeti trendek a nagy, világos és osztatlan tereket kedvelik és használják, egyre kevesebb esetben találkozunk már kétszárnyú beltéri ajtókkal a tervrajzokon. Pedig megvan a maguk előnye, nézzük , mik is azok.

Olvasson tovább