Mennyibe kerül egy kilincs?

2014-06-03
A lakberendezésben nagyon fontos, hogy minden részlet illeszkedjen egymáshoz: a színek, a formák és az anyagok együt tükrözzék a kiválasztott  lakbernedezési stílust.
 
Szerencsére ma már a használati tárgyak esetében sem kell lemondanunk a designról, legyen szó akár háztartási gépekről, akár a minden nap használt tárgyainkról.
 
Legtöbben talán nem is érzékeljük, pedig nap, mint nap többször is megfogjuk a beltéri ajtóinkon levő kilincseket.
 

Kilincs: használati, vagy dísztárgy?

 
Funkciója révén, mely az ajtók nyitása és zárása, inkább használati tárgyként tekintünk rá. Pedig ugyanolyan dísztárgy is egyben, mint mondjuk egy váza, mivel értéket, stílust és hangulatot közvetít.
 
Így amikor kilincset választunk beltéri ajtóinkra, akkor ezt a két fontos dolgot kell szem előtt tartanunk:
  • Biztos, tartós működés
  • Az otthonunkba illő design kiválasztása
A tartós működés elsősorban a kilincs műszaki megoldásaitól függ. Többek között az ajtólapra való felrögzítés módjától, és a belső rugós rásegítő mechanizmustól.
 

Mennyibe is kerül egy kilincs?

 
Ma már rengeteg féle, formájú, anyagú és színű kilincsből választhatunk. Az áruk is egészen széles skálán mozog, valahol 1000 Ft körül kezdődik, és akár 60-70.000 Ft-ot is kiadhatunk egy tetszetős darabért.
 
Lenteam Jado kilincsA jelentős árkülönbség egy része az alapanyagokból, és a műszaki kivitelezésből (tartósság, biztos működés) adódik.
A magasabb árú kilincseknél ugyanúgy a designt, a kidolgozottságot, vagy a márkát fizetjük meg, ahogy bármely más hasonló kategóriájú terméknél.
Mivel a kilincsmárkákkal nem találkozunk nap, mint nap, ezért a legtöbbünk számára ezek ismeretlenek is.
 
Sajnos a kilincs gyártókról is elmondhatjuk, hogy az ázsiai olcsó tömeggyártás tradicionális európai gyártók egész sorát szüntette meg.
Néhány nagy gyártó tudott csak életben maradni, köztük a több, mint 100 éves múltra visszatekintő német kilincs gyártó cég a JADO.
 
Túlélésük kulcsa abban is rejlik, hogy üzletpolitikájukban mindig is a designra igényes, a luxus cikkekre vágyó vevőkört szólították meg. Valamint, a mai napig a híres német precizítással készítik a kilincseket és a bútorkiegészítőket.
 
A JADO annak is köszönheti sikerét, hogy a világ legnevesebb designereivel dolgoztat. Legkedveltebb kilincs modelljeit olyan híres, neves tervezők jegyzik, mint Mattheo Thun (IQ Carre kilincsek), vagy Arjan Moors (Flux).
 

De mi a különbség kilincs és kilincs között?

Lenteam Jado kilincs
 
A magasabb árú kilincseknél a gyártók a régi kézműves értékeket igyekeznek megőrízni, a hagyományos gyártástechnológiák és anyagok megtartásával.
 
Ha a kezünkbe veszünk egy olcsóbb és egy drágább kilincset, azonnal érezni fogjuk a különbséget.
 
Az ázsiai tömeggyártásból kikerülő kilincsek üreges csőanyagból készülnek, míg a kézműves kilincseket tömör rézből, kovácsolással állítják elő, ezért azok jóval nehezebbek.
 
De rögtön láthatjuk azt is, hogy felületük simább, megmunkálásuk tökéletes.
 
Egy olcsóbb kivitelű 'rozsdamentes' kilincs rövid idő alatt növeszthet rozsda foltokat. De hallottunk már rémtörténeteket az eldolgozatlanság miatt sérülést okozó példányokról is. 
 
Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Beltéri ajtók témában
Erre figyeljen falban futó tolóajtó tervezésekor
2014-03-21

Erre figyeljen falban futó tolóajtó tervezésekor

A tolóajtók igen kedveltek a modern lakberendezésben. Tervezésük és beépítésük azonban odafigyelést igényel, különben igen sok bosszúság forrása lehet. Mire is kell figyelnie?

Olvasson tovább
Egyedi furnér ajtók lézertechnológiával
2016-07-19

Egyedi furnér ajtók lézertechnológiával

A német HGM ajtógyár Furnier Art kollekciója eddig sem szűkölködött a különféle díszített ajtó modellekben. Ezzel a technológiával pedig még egyedibbé teheti ajtóit.

Olvasson tovább
Két szárnyú beltéri ajtók pro és kontra
2014-07-01

Két szárnyú beltéri ajtók pro és kontra

Mivel a legújabb belsőépítészeti trendek a nagy, világos és osztatlan tereket kedvelik és használják, egyre kevesebb esetben találkozunk már kétszárnyú beltéri ajtókkal a tervrajzokon. Pedig megvan a maguk előnye, nézzük , mik is azok.

Olvasson tovább