Mennyibe kerül egy beltéri ajtó kilincs?

2014-06-03

A lakberendezésben nagyon fontos, hogy minden részlet illeszkedjen egymáshoz: a színek, a formák és az anyagok együt tükrözzék vissza a kiválasztott stílust.

Szerencsére ma már a használati tárgyak esetében sem kell lemondanunk a designról, legyen szó akár háztartási gépekről, akár az egyéb használati tárgyainkról.

Kilincs: használati, vagy dísztárgy?

Legtöbben talán nem is érzékeljük, pedig nap, mint nap többször is megfogjuk a beltéri ajtóinkon levő kilincseket. Így a funkciója révén, mely az ajtók nyitása és zárása, inkább használati tárgyként tekintünk rá. Pedig ugyanolyan dísztárgy is egyben, mint mondjuk egy váza, mivel értéket, stílust és hangulatot közvetít. 

Tehát amikor kilincset választunk a beltéri ajtóinkhoz, akkor ezt a két fontos dolgot kell szem előtt tartanunk:

  • Biztos, tartós működés
  • Az otthonunkba illő design kiválasztása

A tartós működés elsősorban a kilincs műszaki megoldásaitól függ. Többek között az ajtólapra való felrögzítés módjától, és a belső rugós rásegítő mechanizmustól.

Mennyibe is kerül egy beltéri ajtó kilincs?

Ma már rengeteg féle formájú, anyagú és színű kilincsből választhatunk. Az áruk is egészen széles skálán mozog, valahol 1000 Ft körül kezdődik, és akár 60-70.000 Ft-ot is kiadhatunk egy tetszetős darabért.

Lenteam Jado kilincs

A jelentős árkülönbség egy része az alapanyagokból, és a műszaki kivitelezésből (tartósság, biztos működés) adódik.

A magasabb árú kilincseknél ugyanúgy a designt, a kidolgozottságot, vagy a márkát fizetjük meg, ahogy bármely más hasonló kategóriájú terméknél. Mivel a kilincsmárkákkal nem találkozunk nap, mint nap, ezért a legtöbbünk számára ezek ismeretlenek is.

Sajnos a kilincs gyártókról is elmondhatjuk, hogy az ázsiai olcsó tömeggyártás tradicionális európai gyártók egész sorát szüntette meg. Néhány nagy gyártó tudott csak életben maradni, köztük a több, mint 100 éves múltra visszatekintő német kilincs gyártó cég a JADO.

Túlélésük kulcsa abban is rejlik, hogy üzletpolitikájukban mindig is a designra igényes, a luxus cikkekre vágyó vevőkört szólították meg. Valamint, a mai napig a híres német precizítással készítik a kilincseket és a bútorkiegészítőket.

A JADO annak is köszönheti sikerét, hogy a világ legnevesebb designereivel dolgoztat. Legkedveltebb kilincs modelljeit olyan híres, neves tervezők jegyzik, mint Mattheo Thun (IQ Carre kilincsek), vagy Arjan Moors (Flux).

De mi a különbség kilincs és kilincs között?

Lenteam Jado kilincs

A magasabb árú kilincseknél a gyártók a régi kézműves értékeket igyekeznek megőrízni, a hagyományos gyártástechnológiák és anyagok megtartásával. Ha a kezünkbe veszünk egy olcsóbb és egy drágább kilincset, azonnal érezni fogjuk a különbséget.

Az ázsiai tömeggyártásból kikerülő kilincsek üreges csőanyagból készülnek, míg a kézműves kilincseket tömör rézből, kovácsolással állítják elő, ezért azok jóval nehezebbek. De rögtön láthatjuk azt is, hogy felületük simább, megmunkálásuk tökéletes.

Egy olcsóbb kivitelű 'rozsdamentes' kilincs rövid idő alatt növeszthet rozsda foltokat. De hallottunk már rémtörténeteket az eldolgozatlanság miatt sérülést okozó példányokról is. 

A JADO aktuális termékkínálatát itt tudja megtekinteni.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Beltéri ajtók témában
A furnérozott beltéri ajtók legújabb generációja
2014-07-08

A furnérozott beltéri ajtók legújabb generációja

A furnérozott beltéri ajtók azok szívét rabolják el, akik otthonukban a természetességet, természetközelséget kedvelik. Ezzel az új ajtócsaláddal már a lakberendezési stílusban sem kell kompromisszumot kötni.

Olvasson tovább
Hány darab pánt kell egy beltéri ajtóra?
2014-04-02

Hány darab pánt kell egy beltéri ajtóra?

A figyelmes vásárlónak bizonyára feltűnik az ajtóvásárlás során, hogy az egyik beltéri ajtó típuson 2 darab, egy másikon pedig 3 darab ajtópánt van. Vajon miért, stabilabb így az ajtó?

Olvasson tovább
Egy sokoldalú tolóajtó vasalat: Twin 2.0/120
2016-07-14

Egy sokoldalú tolóajtó vasalat: Twin 2.0/120

Minimalista design és műszaki kifinomultság jellemzi a Twin 2.0/120 tolóajtó vasalatot, mellyel a nehéz teleüveg ajtók is könnyedén, és hangtalanul mozgathatóak.

Olvasson tovább