Hány darab pánt kell egy beltéri ajtóra?

2014-04-02


A figyelmes vevőnek bizonyára feltűnik az ajtóvásárlás során, hogy az egyik beltéri ajtó típuson 2 darab, egy másikon pedig 3 darab ajtópánt van.

Sokan azt gondolják, hogy az ajtó stabilitásához van köze a dolognak, pedig nem.

A kérdés megválaszolásához hívjuk segítségül matematikai tudásunkat. Az iskolában tanultuk, hogy két pont a térben mindig meghatároz egy egyenest.

Ez az egyenes az ajtó esetében a forgástengely, amely mentén nyitjuk és csukjuk az ajtót.

A forgástengelyt pedig a pántok helyzete fogja meghatározni, amelyeket a gyártás során alkalmazott technológia függvényében,  pontosabban vagy kevésbé pontosan,  de minden bizonnyal egy megengedett tűréssel tudunk elkészíteni.

Két pánt esetén ez nem fog problémát okozni, hiszen két pont mindig kijelöl egy egyenest. Ha azonban három pántot alakalmazunk, akkor műszakilag kizárt, hogy mind a hármat sikerül egy egyenes mentén elhelyeznünk. 

Milyen problémát okoz a három pánt az ajtólapon?

Mivel a forgástengely nem egy "tökéletes" egyenesen fekszik, ezért az ajtólapot a nyitásakor és csukásakor is arra kényszerítjük, hogy deformálódjon. A merevségtől függően pedig befeszülhet, ami kopáshoz vagy az ajtópántok lelazulásához, és idő előtti meghibásodáshoz vezethet.

Mit tegyünk, ha nagyobb súlyt vagy terhelést kell elviselnie az ajtószárnynak?

Nos ebben az esetben sem egy harmadik pánt alkalmazásában gondolkodjunk, hanem válasszunk a terhelésnek megfelelő, erősebb kivitelű ajtópántot. A három pánt alkalmazása műszakilag egyértelműen rosszabb megoldás, de emellett design szempontjából sem előnyös választás.

Ha most indul neki a beltéri ajtó választásnak, akkor olvassa el az Ajtóválasztás 10 parancsolatát, hogy biztosan elégedett legyen a végeredménnyel.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Beltéri ajtók témában
Mire jó egy hanggátló ajtó az otthonunkban?
2020-10-20

Mire jó egy hanggátló ajtó az otthonunkban?

A normál beltéri ajtók hangcsillapítása beépített állapotban kb. 15 dB, ami azt jelenti, hogy ennyivel tudják csökkenteni a szomszéd helyiségből származó zajszintet. Mit tudnak ehhez képest az hanggátló ajtók?

Olvasson tovább
Ajtóbeépítés szépen és csúnyán
2014-04-28

Ajtóbeépítés szépen és csúnyán

Sajnos az elmúlt 20 év építőipari minősége hozzászoktatott bennünket, hogy elfogadjuk az igénytelen, szakszerűtlen munkát. Leginkább azért, mert lassan már nincs pozitív példa, amihez viszonyítani tudnánk. Nézzük hát, mi szép, és mi nem?

Olvasson tovább
Nincs több leváló él a CPL fóliás beltéri ajtóknál sem
2014-03-24

Nincs több leváló él a CPL fóliás beltéri ajtóknál sem

Melyikünk ne bosszankodott volna már az ajtóélről leváló fólia vagy a piszkot magába szívó illesztési hézagok miatt. De ez mostantól a múlté! A legújabb fejlesztésnek köszönhetően a Finom Él technológia megoldja a problémát.

Olvasson tovább