Hány darab pánt kell egy beltéri ajtóra?

2014-04-02


A figyelmes vevőnek bizonyára feltűnik az ajtóvásárlás során, hogy az egyik beltéri ajtó típuson 2 darab, egy másikon pedig 3 darab ajtópánt van.

Sokan azt gondolják, hogy az ajtó stabilitásához van köze a dolognak, pedig nem.

A kérdés megválaszolásához hívjuk segítségül matematikai tudásunkat. Az iskolában tanultuk, hogy két pont a térben mindig meghatároz egy egyenest.

Ez az egyenes az ajtó esetében a forgástengely, amely mentén nyitjuk és csukjuk az ajtót.

A forgástengelyt pedig a pántok helyzete fogja meghatározni, amelyeket a gyártás során alkalmazott technológia függvényében,  pontosabban vagy kevésbé pontosan,  de minden bizonnyal egy megengedett tűréssel tudunk elkészíteni.

Két pánt esetén ez nem fog problémát okozni, hiszen két pont mindig kijelöl egy egyenest. Ha azonban három pántot alakalmazunk, akkor műszakilag kizárt, hogy mind a hármat sikerül egy egyenes mentén elhelyeznünk. 

Milyen problémát okoz a három pánt az ajtólapon?

Mivel a forgástengely nem egy "tökéletes" egyenesen fekszik, ezért az ajtólapot a nyitásakor és csukásakor is arra kényszerítjük, hogy deformálódjon. A merevségtől függően pedig befeszülhet, ami kopáshoz vagy az ajtópántok lelazulásához, és idő előtti meghibásodáshoz vezethet.

Mit tegyünk, ha nagyobb súlyt vagy terhelést kell elviselnie az ajtószárnynak?

Nos ebben az esetben sem egy harmadik pánt alkalmazásában gondolkodjunk, hanem válasszunk a terhelésnek megfelelő, erősebb kivitelű ajtópántot. A három pánt alkalmazása műszakilag egyértelműen rosszabb megoldás, de emellett design szempontjából sem előnyös választás.

Ha most indul neki a beltéri ajtó választásnak, akkor olvassa el az Ajtóválasztás 10 parancsolatát, hogy biztosan elégedett legyen a végeredménnyel.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Beltéri ajtók témában
A laminált beltéri ajtók csúcsa
2014-04-29

A laminált beltéri ajtók csúcsa

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a beltéri ajtók piacán a laminált modellek a legnépszerűbbek. Annak ellenére, hogy számos hátrányuk is van. Nézzük, mik ezek a hátrányok, és milyen megoldással szolgál rájuk a modern ajtógyártás.

Olvasson tovább
Tudta? Ebből készül a beltéri ajtó
2014-08-25

Tudta? Ebből készül a beltéri ajtó

Első hallásra talán furcsán hangozhat ez a mondat, mert a többségünk bizonyára azt gondolja, hogy a beltéri ajtók fából készülnek. Nagyjából így is van, de nézzük meg közelebbről!

Olvasson tovább
Így készül a furnér lemez
2016-07-19

Így készül a furnér lemez

A fa az egyik legrégibb építőanyag, ami a tartósságot, a természetességet, és a minőséget képviseli. Nem véletlen, hogy ennyi értékes bútor készül belőle. De vajon, hogy készül a furnér felület?

Olvasson tovább