Nincs több leváló él a CPL fóliás beltéri ajtóknál sem

2014-03-24

A fóliás, avagy a CPL beltéri ajtók egyik nagy hátránya volt sokáig az éleket borító fólia mondjuk így: élettartama. A modern beltéri ajtók hőskorában, a sarkos élképzésű ajtóknál előbb-utóbb garantálhatóan levált az élfólia a folyamatos használat miatt.

Ráadásul, a világosabb színárnyalatú modelleknél a ragasztó, amivel a fóliát felvasalták az élre, az illesztéseknél szépen magába gyűjtötte a port, nem volt szép látvány.

Rövid összefoglaló a CPL (laminált fóliás) beltéri ajtók felületéről

Napjaink legelterjedtebb beltéri ajtói a különböző dekor vagy CPL felületű ajtók, melyeknél a jóval drágább előállítású furnér felületeket fotótechnológiával helyettesítik. A papírra nyomtatott képet minőségtől függően különböző vastagságú fóliákra ill. lemezekre viszik fel.

Ezeket a fóliákat illetve lemezeket ragasztják fel az ajtó felületeire. Alapvetően elmondható, hogy minél vastagabb a fólia ill. a lemez, annál jobb minőségű az ajtó.

Nem csak a  vizuális és esztétikai hatás miatt, de a mechanikai sérülésekkel szembeni ellenállóképesség miatt is. Azonban pont ez a fólia vastagság okozza az illesztési hézagokat, amelyek mint említettük, sérülékenyek és magukba gyűjtik a piszkot.

Erre a problémára megoldást jelent a kerek, vagy kerekített él, hiszen az élfóliát így szintén 'rákerekítik' a felületre, ami így nem tud felválni. Gondolhatánk, hogy itt akkor boldog véget ért a történet, de eláruljuk, hogy van egy másik jó megoldás is erre a problémára, ami kimondottan design igények miatt valósulhatott meg.

Modern élmegoldás CPL fóliás beltéri ajtókhoz

Bár szőrszálhasogatásnak tűnhet, de a kerekített él nem passzol bizonyos belsőépítészeti stílusokhoz, így pl. a minimálhoz, vagy a lofthoz sem. A sarkos viszont sérülékeny, és ugye piszkolódik.

Na így született meg a Finom Él technológia (lánykori nevén a Smart Kante), melyet a német Grauthoff beltéri ajtó gyártónak köszönhetünk. 

A titka mindössze annyi, hogy az él sarkosnak tűnik a minimális rádiuszok miatt, de valójában (és egészen közelről szemügyre véve) láthatjuk, hogy kerekítettek. Azonban ez a sarkos látszat már bőven megfelel a modern minimalista elvárásoknak, így a minimál, vagy loft rajongóknak sem kell lemondania a CPL fóliás beltéri ajtókról.

A Finom Él technológiájú beltéri ajtókról bővebben itt olvashat: Beltéri ajtók Finom Él technológiával

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Beltéri ajtók témában
Mire jó egy hanggátló ajtó az otthonunkban?
2020-10-20

Mire jó egy hanggátló ajtó az otthonunkban?

A normál beltéri ajtók hangcsillapítása beépített állapotban kb. 15 dB, ami azt jelenti, hogy ennyivel tudják csökkenteni a szomszéd helyiségből származó zajszintet. Mit tudnak ehhez képest az hanggátló ajtók?

Olvasson tovább
Hány darab pánt kell egy beltéri ajtóra?
2014-04-02

Hány darab pánt kell egy beltéri ajtóra?

A figyelmes vásárlónak bizonyára feltűnik az ajtóvásárlás során, hogy az egyik beltéri ajtó típuson 2 darab, egy másikon pedig 3 darab ajtópánt van. Vajon miért, stabilabb így az ajtó?

Olvasson tovább
Új festett fehér üvegajtó kollekció
2016-11-21

Új festett fehér üvegajtó kollekció

Végre megjelent a Licht und Harmonie legújabb, festett fehér üvegajtó kollekciója. Nézze meg az új modelleket itt.

Olvasson tovább