Nincs több leváló él a CPL fóliás beltéri ajtóknál sem

2014-03-24

A fóliás, avagy a CPL beltéri ajtók egyik nagy hátránya volt sokáig az éleket borító fólia mondjuk így: élettartama. A modern beltéri ajtók hőskorában, a sarkos élképzésű ajtóknál előbb-utóbb garantálhatóan levált az élfólia a folyamatos használat miatt.

Ráadásul, a világosabb színárnyalatú modelleknél a ragasztó, amivel a fóliát felvasalták az élre, az illesztéseknél szépen magába gyűjtötte a port, nem volt szép látvány.

Rövid összefoglaló a CPL (laminált fóliás) beltéri ajtók felületéről

Napjaink legelterjedtebb beltéri ajtói a különböző dekor vagy CPL felületű ajtók, melyeknél a jóval drágább előállítású furnér felületeket fotótechnológiával helyettesítik. A papírra nyomtatott képet minőségtől függően különböző vastagságú fóliákra ill. lemezekre viszik fel.

Ezeket a fóliákat illetve lemezeket ragasztják fel az ajtó felületeire. Alapvetően elmondható, hogy minél vastagabb a fólia ill. a lemez, annál jobb minőségű az ajtó.

Nem csak a  vizuális és esztétikai hatás miatt, de a mechanikai sérülésekkel szembeni ellenállóképesség miatt is. Azonban pont ez a fólia vastagság okozza az illesztési hézagokat, amelyek mint említettük, sérülékenyek és magukba gyűjtik a piszkot.

Erre a problémára megoldást jelent a kerek, vagy kerekített él, hiszen az élfóliát így szintén 'rákerekítik' a felületre, ami így nem tud felválni. Gondolhatánk, hogy itt akkor boldog véget ért a történet, de eláruljuk, hogy van egy másik jó megoldás is erre a problémára, ami kimondottan design igények miatt valósulhatott meg.

Modern élmegoldás CPL fóliás beltéri ajtókhoz

Bár szőrszálhasogatásnak tűnhet, de a kerekített él nem passzol bizonyos belsőépítészeti stílusokhoz, így pl. a minimálhoz, vagy a lofthoz sem. A sarkos viszont sérülékeny, és ugye piszkolódik.

Na így született meg a Finom Él technológia (lánykori nevén a Smart Kante), melyet a német Grauthoff beltéri ajtó gyártónak köszönhetünk. 

A titka mindössze annyi, hogy az él sarkosnak tűnik a minimális rádiuszok miatt, de valójában (és egészen közelről szemügyre véve) láthatjuk, hogy kerekítettek. Azonban ez a sarkos látszat már bőven megfelel a modern minimalista elvárásoknak, így a minimál, vagy loft rajongóknak sem kell lemondania a CPL fóliás beltéri ajtókról.

A Finom Él technológiájú beltéri ajtókról bővebben itt olvashat: Beltéri ajtók Finom Él technológiával

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Beltéri ajtók témában
Mire jó egy hanggátló ajtó az otthonunkban?
2020-10-20

Mire jó egy hanggátló ajtó az otthonunkban?

A normál beltéri ajtók hangcsillapítása beépített állapotban kb. 15 dB, ami azt jelenti, hogy ennyivel tudják csökkenteni a szomszéd helyiségből származó zajszintet. Mit tudnak ehhez képest az hanggátló ajtók?

Olvasson tovább
Ajtóbeépítés szépen és csúnyán
2014-04-28

Ajtóbeépítés szépen és csúnyán

Sajnos az elmúlt 20 év építőipari minősége hozzászoktatott bennünket, hogy elfogadjuk az igénytelen, szakszerűtlen munkát. Leginkább azért, mert lassan már nincs pozitív példa, amihez viszonyítani tudnánk. Nézzük hát, mi szép, és mi nem?

Olvasson tovább
Az üvegezett beltéri ajtók hátránya
2014-09-30

Az üvegezett beltéri ajtók hátránya

Még mindig népszerűek az üvegkivágásokkal tagolt ajtómodellek, amiket sokan szívesebben látnak az otthonukban, mint egy teleüveg ajtót. Pedig műszakilag nem teljesen problémamentesek.

Olvasson tovább