Nincs több leváló él a CPL fóliás beltéri ajtóknál sem

2014-03-24

A fóliás, avagy a CPL beltéri ajtók egyik nagy hátránya volt sokáig az éleket borító fólia mondjuk így: élettartama. A modern beltéri ajtók hőskorában, a sarkos élképzésű ajtóknál előbb-utóbb garantálhatóan levált az élfólia a folyamatos használat miatt.

Ráadásul, a világosabb színárnyalatú modelleknél a ragasztó, amivel a fóliát felvasalták az élre, az illesztéseknél szépen magába gyűjtötte a port, nem volt szép látvány.

Rövid összefoglaló a CPL (laminált fóliás) beltéri ajtók felületéről

Napjaink legelterjedtebb beltéri ajtói a különböző dekor vagy CPL felületű ajtók, melyeknél a jóval drágább előállítású furnér felületeket fotótechnológiával helyettesítik. A papírra nyomtatott képet minőségtől függően különböző vastagságú fóliákra ill. lemezekre viszik fel.

Ezeket a fóliákat illetve lemezeket ragasztják fel az ajtó felületeire. Alapvetően elmondható, hogy minél vastagabb a fólia ill. a lemez, annál jobb minőségű az ajtó.

Nem csak a  vizuális és esztétikai hatás miatt, de a mechanikai sérülésekkel szembeni ellenállóképesség miatt is. Azonban pont ez a fólia vastagság okozza az illesztési hézagokat, amelyek mint említettük, sérülékenyek és magukba gyűjtik a piszkot.

Erre a problémára megoldást jelent a kerek, vagy kerekített él, hiszen az élfóliát így szintén 'rákerekítik' a felületre, ami így nem tud felválni. Gondolhatánk, hogy itt akkor boldog véget ért a történet, de eláruljuk, hogy van egy másik jó megoldás is erre a problémára, ami kimondottan design igények miatt valósulhatott meg.

Modern élmegoldás CPL fóliás beltéri ajtókhoz

Bár szőrszálhasogatásnak tűnhet, de a kerekített él nem passzol bizonyos belsőépítészeti stílusokhoz, így pl. a minimálhoz, vagy a lofthoz sem. A sarkos viszont sérülékeny, és ugye piszkolódik.

Na így született meg a Finom Él technológia (lánykori nevén a Smart Kante), melyet a német Grauthoff beltéri ajtó gyártónak köszönhetünk. 

A titka mindössze annyi, hogy az él sarkosnak tűnik a minimális rádiuszok miatt, de valójában (és egészen közelről szemügyre véve) láthatjuk, hogy kerekítettek. Azonban ez a sarkos látszat már bőven megfelel a modern minimalista elvárásoknak, így a minimál, vagy loft rajongóknak sem kell lemondania a CPL fóliás beltéri ajtókról.

A Finom Él technológiájú beltéri ajtókról bővebben itt olvashat: Beltéri ajtók Finom Él technológiával

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Beltéri ajtók témában
Mit kell tudnia a furnérozott beltéri ajtókról?
2014-08-26

Mit kell tudnia a furnérozott beltéri ajtókról?

Sokan csak a beltéri ajtó vásárlása előtt találkoznak a furnéros, furnérozott, esetleg a fafurnéros szavakkal. De mit is jelentenek ezek pontosan?

Olvasson tovább
Exkluzivitás alumínium tokokkal
2016-11-15

Exkluzivitás alumínium tokokkal

Elérkezett az a pillanat, amire az innovativitásra éhes lakberendezők, belsőépítészek régóta várnak: a beltéri alumínium tokok készen állnak a térhódításra. Vigyázat, csak ínyenceknek!

Olvasson tovább
A fehér beltéri ajtók legjobb tulajdonsága
2014-07-30

A fehér beltéri ajtók legjobb tulajdonsága

Az utóbbi néhány évben lassan változik a tendencia, de a vásárlók többsége még nem a fehér beltéri ajtókat keresi elsősorban. Pedig van egy olyan tulajdonságuk, amivel semelyik másik beltéri ajtó nem rendelkezik.

Olvasson tovább