Az üvegezett beltéri ajtók hátránya

2014-09-30

A lemezelt beltéri ajtólapok (a kereskedelemben kapható beltéri ajtók 90%-a ilyen felépítésű) stabilitását az ajtólap keretszerkezete és az ezt két oldalról borító forgácslap (farostlemez) biztosítja, amit az ajtógyártásban szaknyelven lezárásnak neveznek.

Jó, ha tudjuk, hogy a lezárás homogenitása és szimmetrikus felépítése akadályozza meg az ajtólap görbülését, vetemedését.

Amikor üveghelyet vágunk egy ajtólapba, akkor ezt a homogenitást szüntejük meg. Minél nagyobb az üvegkivágás felülete az ajtólap felületéhez képest, annál instabilabb lesz ajtólap. Az alábbi képeken különböző méretű elterjedt üveghelykivágásokat láthat.

standard méretű üveghely kivágás                                         betekintő üveghely kivágás                                         extra méretű üveghely kivágás

 Standard üveghely                                     Betekintő üveghely                                     XLméretű üveghely

A standard méretű üveghely esetén még elegendő anyagszélesség (kb 160 mm) marad az üveg két oldalán. Fontos azonban itt is, hogy az üveghelyet ne papírrácsbetétes, hanem tömör forgácslapbetétes ajtólapba vágják.

A nagyon látványos és kedvelt XL méretű üveghely esetén azonban mindössze 100-110 mm anyagszélesség marad az üveg két oldalán, az üvegezés felületének aránya az ajtólaphoz képest eléri a 80%-ot, így az görbülésre és vetemedésre hajlamos lesz.

Főként, ha edzett biztonsági üveget választunk bele, hogy ha törik, éles felületek nélkül törjön. (De egy sima 4 mm-es Float üveg súlya is 10 kg/ m2)

sok ablakos üvegkivágás

Még rosszabb a helyzet a több kisebb üvegkivágással készülő ajtólapoknál. Míg az előbbi ajtótípusok esetén az egybefüggő üvegtábla még kielégítő merevséget adhat az ajtólapnak. addig a több kisebb üvegtábla ezt már nem biztosítja.

Azonban ennek az ajtólapmodellnek további két jelentős hátránya is van

Biztosan mondhatjuk, hogy a háziasszonyok réme lesz ez az ajtómodell a takarításkor. Az üvegeket tartó üvegezőlécek ugyanis szinte kivétel nélkül illesztéssel csatlakoznak egymáshoz, amibe a takarításkor a porrongy minden alkalommal bele fog akadni.

De ha ez nem lenne elég, az ajtó mindkét oldalán mind az alsó, mind a felső üvegezőlécet törölgethetjük rendszeresen.

Másodszor pedig az ajtó élettartamát és működőképességét jelentősen csökkentik ezek a kivágások.

Például a képen is látható kb. 1 m2 üvegfelület mintegy 10 kg súlynövekedést jelent az ajtólapot tartó zsanérok számára. Ez a plusz terhelés erősebb, tartósabb zsanérokat igényelne, ami semmi esetre sem 3 db pántot jelent, az erről szóló írásunkat itt találja.

Mi a megoldás, ha több fényt akar a belső terekbe?

Amennyiben a standard, vagy az XL méretű üvegkivágásokat kellene helyettesíteni, úgy érdemes inkább teleüveg ajtót választani több okból is. Ezek az üvegajtók a legkülönbözőbb designnal, nagy választékban rendelhetők, akár azonos mintázattal, mint a többi fa ajtó (pl. mart, csíkos). 

Ráadásul sokkal biztonságosabbak, hiszen eleve edezett üvegből (ESG), vagy ragasztott edzett üvegből (VSG) készülnek. Végeredményül pedig sokkal több fényt engednek át magukon, mint az üvegezett fa társaik. 

Ha mindenáron rgaszkodunk a több kisebb üvegezést tartalmazó beltéri ajtó modellhez, (pedig a törölgetése tényleg időt vesz igénybe), akkor legalább rendeljük nagyobb teherbírású pántokkal, hogy néhány év múlva se okozzon problémát a működtetése. (Igaz, így többe is fog kerülni.) 

Ajtó vásárlás előtt áll? Olvassa el, milyen szempontokat érdemes figyelembe vennie a választás előtt.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Beltéri ajtók témában
Erre figyeljen falban futó tolóajtó tervezésekor
2014-03-21

Erre figyeljen falban futó tolóajtó tervezésekor

A tolóajtók igen kedveltek a modern lakberendezésben. Tervezésük és beépítésük azonban odafigyelést igényel, különben igen sok bosszúság forrása lehet. Mire is kell figyelnie?

Olvasson tovább
Kell-e 3db pánt a beltéri ajtóra?
2014-09-01

Kell-e 3db pánt a beltéri ajtóra?

A beltéri ajtók között láthatunk olyan típusokat, melyeket nem két, hanem három pánttal szerelnek. Jogosan gondolhatnánk, hogy a megbízhatóbb működés érdekében, de tényleg szükséges?

Olvasson tovább
Új festett fehér üvegajtó kollekció
2016-11-21

Új festett fehér üvegajtó kollekció

Végre megjelent a Licht und Harmonie legújabb, festett fehér üvegajtó kollekciója. Nézze meg az új modelleket itt.

Olvasson tovább