Egy népszerű ajtómodell - sok bosszúsággal

2014-09-30

A lemezelt beltéri ajtólapok (a kereskedelemben kapható beltéri ajtók 90%-a ilyen felépítésű) stabilitását az ajtólap keretszerkezete és az ezt két oldalról borító forgácslap (farostlemez) biztosítja, amit az ajtógyártásban szaknyelven lezárásnak neveznek. A lezárás homogenitása és szimmetrikus felépítése akadályozza meg az ajtólap görbülését, vetemedését.

Amikor üveghelyet vágunk egy ajtólapba, akkor ezt a homogenitást szünttejük meg. Minél nagyobb az üvegkivágás felülete az ajtólap felületéhez képest, annál instabilabb lesz ajtólap. Különböző méretű üveghelykivágások beltéri ajtókon.

standard méretű üveghely kivágás                                         betekintő üveghely kivágás                                         extra méretű üveghely kivágás

 Standard üveghely                                     Betekintő üveghely                                     XLméretű üveghely

A standard méretű üveghely esetén még elegendő anyagszélesség (kb 160mm) marad az üveg két oldalán. Fontos azonban itt is, hogy az üveghelyet ne papírrácsbetétes, hanem tömör forgácslapbetétes ajtólapba vágják.

A nagyon látványos és kedvelt XL méretű üveghely esetén azonban mindössze 100-110 mm anyagszélesség marad az üveg két oldalán, az üvegezés felületének aránya az ajtólaphoz képest eléri a 80%-ot, így az görbülésre és vetemedésre hajlamos lesz.

asdsok ablakos üvegkivágás

Még rosszabb a helyzet a több kisebb üvegkivágással készülő ajtólapoknál. Míg az előbbi ajtótípusok esetén az egybefüggő üvegtábla még kielégítő merevséget adhat az ajtólapnak. addig a több kisebb üvegtábla ezt már nem biztosítja.

Azonban ennek az ajtólapmodellnek további két jelentős hátránya is van:

  • Biztosan mondhatjuk, hogy a háziasszonyok réme lesz ez az ajtómodell a takarításkor. Az üvegeket tartó üvegezőlécek ugyanis szinte kivétel nélkül illesztéssel csatlakoznak egymáshoz, amibe a takarításkor a porrongy minden alkalommal bele fog akadni.
  • Másodszor pedig az ajtó élettartama és működő képessége fog jelentősen csökkeni. Például a képen is látható kb. 1 m2 üvegfelület mintegy 10 kg súlynövekedést jelent az ajtólapot tartó zsanérok számára. Ez a plusz terhelés erősebb, tartósabb zsanérokat igényelne(semmi esetre sem  3 db pántot, erről szóló írásunkat itt találja).

Mit javasolunk azoknak, akik a több fény és az üveg látványa miatt mégis nagy felületű üvegezéseket szeretnének a lakásukba? Nos nekik a tele üvegajtók jelentik a megoldást. Ezek az üvegajtók a legkülönbözőbb designnal, nagy választékban  rendelhetők. 

A Lenteam  üvegajtó kínálatában számos látványos megoldás található.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Beltéri ajtók témában
Kell-e 3db pánt a beltéri ajtóra?
2014-09-01

Kell-e 3db pánt a beltéri ajtóra?

A beltéri ajtók között láthatunk olyan típusokat, melyeket nem két, hanem három pánttal szerelnek. Jogosan gondolhatnánk, hogy a megbízhatóbb működés érdekében, de tényleg szükséges?

Olvasson tovább
Rejtett pántolás falcolt beltéri ajtóknál
2014-04-15

Rejtett pántolás falcolt beltéri ajtóknál

A rejtett pántolás régóta közkedvelt megoldás az ütköző perem nélküli (falcolatlan) beltéri ajtóknál. Igazi áttörést jelent azonban a rejtett pántolás a falcolt ajtók esetén, mert közel azonos hatást lényegesen kedvezőbb árszinten célozhatunk meg.

Olvasson tovább
A laminált beltéri ajtók csúcsa
2014-04-29

A laminált beltéri ajtók csúcsa

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a beltéri ajtók piacán a laminált modellek a legnépszerűbbek. Annak ellenére, hogy számos hátrányuk is van. Nézzük, mik ezek a hátrányok, és milyen megoldással szolgál rájuk a modern ajtógyártás.

Olvasson tovább