Egy népszerű ajtómodell - sok bosszúsággal

2014-09-30

A lemezelt beltéri ajtólapok (a kereskedelemben kapható beltéri ajtók 90%-a ilyen felépítésű) stabilitását az ajtólap keretszerkezete és az ezt két oldalról borító forgácslap (farostlemez) biztosítja, amit az ajtógyártásban szaknyelven lezárásnak neveznek. A lezárás homogenitása és szimmetrikus felépítése akadályozza meg az ajtólap görbülését, vetemedését.

Amikor üveghelyet vágunk egy ajtólapba, akkor ezt a homogenitást szünttejük meg. Minél nagyobb az üvegkivágás felülete az ajtólap felületéhez képest, annál instabilabb lesz ajtólap. Különböző méretű üveghelykivágások beltéri ajtókon.

standard méretű üveghely kivágás                                         betekintő üveghely kivágás                                         extra méretű üveghely kivágás

 Standard üveghely                                     Betekintő üveghely                                     XLméretű üveghely

A standard méretű üveghely esetén még elegendő anyagszélesség (kb 160mm) marad az üveg két oldalán. Fontos azonban itt is, hogy az üveghelyet ne papírrácsbetétes, hanem tömör forgácslapbetétes ajtólapba vágják.

A nagyon látványos és kedvelt XL méretű üveghely esetén azonban mindössze 100-110 mm anyagszélesség marad az üveg két oldalán, az üvegezés felületének aránya az ajtólaphoz képest eléri a 80%-ot, így az görbülésre és vetemedésre hajlamos lesz.

asdsok ablakos üvegkivágás

Még rosszabb a helyzet a több kisebb üvegkivágással készülő ajtólapoknál. Míg az előbbi ajtótípusok esetén az egybefüggő üvegtábla még kielégítő merevséget adhat az ajtólapnak. addig a több kisebb üvegtábla ezt már nem biztosítja.

Azonban ennek az ajtólapmodellnek további két jelentős hátránya is van:

  • Biztosan mondhatjuk, hogy a háziasszonyok réme lesz ez az ajtómodell a takarításkor. Az üvegeket tartó üvegezőlécek ugyanis szinte kivétel nélkül illesztéssel csatlakoznak egymáshoz, amibe a takarításkor a porrongy minden alkalommal bele fog akadni.
  • Másodszor pedig az ajtó élettartama és működő képessége fog jelentősen csökkeni. Például a képen is látható kb. 1 m2 üvegfelület mintegy 10 kg súlynövekedést jelent az ajtólapot tartó zsanérok számára. Ez a plusz terhelés erősebb, tartósabb zsanérokat igényelne(semmi esetre sem  3 db pántot, erről szóló írásunkat itt találja).

Mit javasolunk azoknak, akik a több fény és az üveg látványa miatt mégis nagy felületű üvegezéseket szeretnének a lakásukba? Nos nekik a tele üvegajtók jelentik a megoldást. Ezek az üvegajtók a legkülönbözőbb designnal, nagy választékban  rendelhetők. 

A Lenteam  üvegajtó kínálatában számos látványos megoldás található.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Beltéri ajtók témában
Tipp üvegezett ajtó vásárlásához
2014-08-25

Tipp üvegezett ajtó vásárlásához

Hallottunk már olyan rémtörténeteket, hogy véletlenül okozott súlyos sérülést a beltéri ajtóban levő üveg, ahogy éles darabokra tört. Hogyan előzhetjük meg ezt?

Olvasson tovább
Milyen egy tartós beltéri ajtó?
2014-06-04

Milyen egy tartós beltéri ajtó?

Akár egy beltéri ajtóról is könnyen el tudjuk dönteni, hogy tetszik, vagy sem, de mi a helyzet a tartóssággal? Hogyan állapítsuk meg, hogy a választott termék vajon tartósnak bizonyul-e?

Olvasson tovább
Így válasszon üvegajtót 5 lépésben!
2016-08-26

Így válasszon üvegajtót 5 lépésben!

Mit érdemes tudni az üvegajtókról vásárlás előtt? Rövid írásunkból megtudhatja, hogy mit vegyen figyelembe a választásnál.

Olvasson tovább