Nappali ötletek: 8 látványos megoldás

2024-01-23

A nappali lakberendezése mindig különös hangsúlyt kap a tervezgetés során, akár felújításról, akár új építésről van szó. Ezért nem is csoda, ha a lakberendezési magazinokban se szeri se száma a tervezést segítő nappali ötleteknek. Ezek fókuszában rendszerint a tapéták, a bútorok, a textilek, a világítás és a kiegészítők állnak.

Cikkünkben mi most egy kicsit hagyománytörő módon, a nyílászárók és burkolatok témakörében szeretnénk olyan nappali ötleteket mutatni, melyekkel eltérhetünk a megszokott megoldásoktól és különlegessé tehetjük a nappalinkat.

Ezek elsősorban a különleges designt helyezik az előtérbe, de ugyanakkor nem nélkülözik a praktikus megfontolásokat sem. 

Modern világos nappali nagy ablakfelületekkelModern világos nappali nagy ablak felületekkel

Miért fontos helyiség a nappali? 

A nappali kétségkívül az otthonunk egyik központi helyisége, és számos okból fontos szerepet tölt be az életünkben. A mindennapokban a kikapcsolódás helye, ahol leülünk pihenni, olvasni, tévét nézni vagy zenét hallgatni.

De általában a nappali az a helyiség is, ahol a családtagok és barátok találkoznak, beszélgetnek és szórakoznak. Tekintettel arra, hogy sok időt töltünk itt, ezért a nappali lakberendezésében ötvöznünk kell a látványt és a praktikusságot is. 

Melyek a legfrissebb exkluzív nappali trendek? 

Ugyanúgy, mint az élet számos más területén a lakberendezésben is központi téma lett a fenntarthatóság és a környezettudatosság.  Az exkluzív nappalikban előtérbe kerülnek a természetes anyagok, mint például a fa, a kő, a fém és az üveg.

Emellett a modern divat trendek szívesen alkalmaznak geometrikus mintákat, matt felületeket, luxus anyagokat és fémes kiegészítőket. 

Az exkluzív nappalikban gyakran megtalálhatók az egyedi tervezésű, kézzel készített bútorok és kiegészítők, amelyek a luxust és az egyediséget fejezik ki. Nem hiányozhatnak az okos otthon rendszerek sem, így megjelennek a nappalikban az okos fények, az automatizált árnyékolások és a szellőztetés, valamint a beépített multimédiás rendszerek.

Szinte elengedhetetlen a sok természetes fény és a nyitott terek. A nagy méretű ablakok és az átlátható térelrendezés növelik a világosságot és a tágasságot.

A lakástextilekben igen kedvelt a selyem, a bársony vagy más luxus anyagok, melyek egyre gyakrabban jelennek meg a nappalik díszítésében, hozzájárulva az eleganciához és kényelemhez.

Nem szabad megfeledkezni az exkluzivitáshoz feltétlen hozzátartozó egyediségről sem. A különleges művészeti alkotások és szobrok szinte mindig részei az exkluzív nappali trendeknek, melyekkel személyre szabják és fokozzák az otthon egyediségét.

Milyen látványos nappali ötletek vannak? 

A fentebb leírt általános trendek után nézzünk néhány konkrét példát. Korábbi ígéretünkhöz híven ezúttal olyan ötleteket szeretnénk bemutatni, melyek túlmutatnak a divatmagazinok kliséin és olyan termékekre koncentrálnak, amelyekre ritkábban fókuszálunk. 

1. Különleges modern felületek 

Láthattuk, hogy az exkluzív nappalihoz hozzátartoznak a különleges bútorfelületek, melybe természetesen beleértjük a  beltéri nyílászárók felületképzését is. Ezek közül most a matt és a különleges effekt felületeket ajánljuk a figyelmükbe.

 
Ultramatt beltéri ajtó

HGM ULTRAMATT ajtómodell | magasság 2235 mm |  szín RAL 9005 

A matt felületek általában elegáns és letisztult megjelenést kölcsönöznek a bútoroknak, ajtóknak és egyéb belsőépítészeti elemeknek. Az ilyen típusú felületek szépen illeszkedhetnek modern, minimalista vagy éppen klasszikus stílusú terekbe is. A fekete és a fehér színek különösen alkalmasak a matt struktúrára.

A matt felületek számos használati előnnyel is bírnak, így pl. kevésbé mutatják meg az ujjlenyomatokat, karcolásokat és egyéb kisebb sérüléseket.

Egy egészen különleges trendi felület, a közepes árszintű CPL ajtó kategóriában a Effekt modellsorozat. A rendkívüli és finom fastruktúra kellemes atmoszférát sugároz és a legmagasabb design igényeket is kielégíti.

 
Effekt felület exkluzív lakberendezéshez

Tölgy Néro effekt felület

2. Nagy üvegfelületek

A nagy üvegfelületek a természetes fényt biztosítják otthonunkban. Az átlagos családi házakon a homlokzaton lévő nyílászárók magassága 2400-2700 mm között változik, miközben a luxus otthonokban ez a méret meghaladja a 3000 mm-t. Ez a gyakorlatban gyakran azt jelenti, hogy a nyílászárók magassága megegyezik a födém magasságával.

 
Cero Solarlux keret nélküli ablak

Teljes födém magasságot áthidaló Solarlux CERO keret nélküli ablak

Az ablakok esetében az üvegezés felületét a keskeny keretek alkalmazásával lehet növelni. A luxus kategóriában a Solarlux mindössze 26 mm-es keret szélességű CERO alumínium ablakai egészen lenyűgöző látványt nyújtanak.

Ha valaki ilyen stílusú modern épületben gondolkodik, akkor mindenképpen érdemes  a nyílászáró tervezésben nagy tapasztalattal rendelkező építészirodát keresni. (pl.  B13 Építőművész Kft.

3. Modern kilincsek és vasalatok

Nézzünk most néhány olyan exkluzív kiegészítőt, amelyre viszonylag ritkán fordítunk figyelmet. Ezek pedig a beltéri ajtók kilincsei és vasalatai.

 
Kilincsek exkluzív nappalikba

Exkluzív fekete színű kilincsek és vasalatok ASTRA CPL ajtókon

Az exkluzív trend jellemzők között láttuk a különleges színek és felületek alkalmazását. A beltéri ajtóink tervezésekor egészen egyedülálló és látványos hatást érhetünk el a hangsúlyos színek kombinálásával. Akár a fehér, akár a fa színű ajtóknál bátran nyúlhatunk a szokatlan fekete színhez vagy a különleges titánhoz.

 
Plug-in kilincs titán felülettel

HGM Plug in titán színű beltéri ajtó kilincs

4. Üveg térelválasztók

A nyitott terű elrendezést szolgálják a nappalikban elhelyezett üvegajtók, melyek lehetnek egy vagy kétszárnyú nyílóajtók vagy tolóajtók. A nagy magasság vagy a széles átjárhatóság segíti a terek összenyithatóságát és a fény akadálytalan áramlását.

 
Modern nappali üvegajtókkal

Modern nappali Licht & Harmonie üvegajtókkal 

Egy különleges extravagáns megoldás a Lines Plus modellsorozat, mely az indusztriális stílus kedvelőinek nyújt tökéletes megoldást. A rendkívül keskeny keretek ideálisak a térelválasztásra , hiszen alig akadályozzák az átláthatóságot.

Akár teljes falak megépíthetők üvegből, melyre jó példa egy nappalit és konyhát elválasztó modern térelválasztó. Az üvegfalban elhelyezett kétszárnyú alumínium tokos üvegajtó bármely luxus lakás fénypontját jelentheti. Az egyediséget az üvegajtón látható digitális nyomattal fokozhatjuk.

 
Nappali, konyhahelyiséget elválasztó fix üvegfal

Alumínium tokos üvegajtó keret nélküli üveg falban

5. Relax ablak

Egy egészen különleges ablakkal biztosíthatjuk a természethez való közelségünket  ezzel a formabontó megoldással. Ott ahol nincs lehetőségünk nagy üvegfelületek beépítésére, de szeretnénk több fényt élvezni ott a legegyszerűbb, ha “mi költözünk” az ablakba.

 
 

A Katzbeck osztrák ablakgyár mutatta be ezt a különleges ablak megoldást, amit relax ablaknak neveznek. A kiszélesített ablakkeret lehetővé teszi, hogy egy kényelmes relaxációs zugot alakítsunk ki magunknak közvetlenül az ablak előtt.

6. Különleges fa parketták

Kétségtelen, hogy egy luxus nappaliban szinte kötelező a prémium minőségű fa parketta alkalmazása. Azonban a hagyományos fa parketták nagyon sérülékenyek, érzékenyek a karcolásokra és a benyomódásokra, valamint a pórusokba is hamar beülnek a szennyeződések, ezért sokan okkal ódzkodnak a parkettától. 

Számukra jelent megoldást a ter Hürne német prémium márka legújabb fejlesztésű Hywood parkettája, amely okafogyottá tesz minden eddigi félelmet. Ez a parketta ugyanis minden eddiginél ellenállóbb a  mechanikai sérülésekkel szemben és ráadásul még vízálló is.

A speciális felületkezelés pedig megakadályozza a szennyeződések megtelepedését, így rendkívül könnyen tisztítható. Az egyediséget a különleges halszálkás fektetéssel tovább fokozhatjuk.

 

Halszálkában rakott Hywood parketta - tölgy 

7. Tapéta ajtó design lábléccel

Napjaink minimalista, letisztult lakberendezésében az egyik  leglátványosabb megoldás a falazattal egy síkban elhelyezett un. tapétaajtó. Ez a kivitel nagyfokú precizitást igényel a falazat készítése során, ellenkező esetben lehetetlen az ajtót valóban síkban illeszteni a falhoz. Mivel egy igen nagy értékű megoldásról van szó, ezért a legkisebb hiba is jelentős kárt okozhat.

 

Tölgy tapéta ajtó design lábléccel  nappali-étkezőben 

A tapéta ajtók esetén problémát jelent a padló esztétikus lezárása a falazathoz, ugyanis a hagyományos láblécek kiállnak a síkból. Erre kínál megoldást a német Grauthoff gyár speciális lábléc megoldása, mely kifinomult átmenetet képez a padló és a fal között.
 

Grauthoff mini lábléc PURO 40 tapéta ajtóhoz

8. Harmonika ajtó

A modern nappalik tervezésében egyre nagyobb jelentőséget kap a kert-, ill. teraszkapcsolat tökéletes kialakítása. Az ilyen építési szituációkban a legelterjedtebb megoldást a toló ajtók kínálják.

Van azonban egy kevésbé ismert nyílászáró típus - a harmonika ajtó - mely bizonyos helyzetekben számos előnnyel rendelkezik. Ilyenek pl.a küszöb nélküli kivitel, a könnyű kezelhetőség vagy a nyitható felület maximalizálása. 

Egy egészen különleges és látványos megoldást kínál a harmonika ajtók specialistája, a német Solarlux cég. Két harmonika ajtó sorolásával oszlop nélküli épület sarkokat alakíthatunk ki. A nagy üvegfelületekkel fényes és világos nappalikat érhetünk el.

 
 

Ebből a 8 nappali ötletből láthatjuk, hogy a tapétákon, textileken és bútorokon túl számos lehetőségünk van arra, hogy igazán egyedi nappalit alakítsunk ki az otthonunkban.

Ha további ötletekre van szüksége, jöjjön el a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió bemutatótermébe, ahol tanácsadóink segítenek álmai nappalijának megtervezésében.

 
Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Beltéri ajtók témában
Mit kell tudnia a furnérozott beltéri ajtókról?
2014-08-26

Mit kell tudnia a furnérozott beltéri ajtókról?

Sokan csak a beltéri ajtó vásárlása előtt találkoznak a furnéros, furnérozott, esetleg a fafurnéros szavakkal. De mit is jelentenek ezek pontosan?

Olvasson tovább
Modern fürdőszoba ötletek: 13 exkluzív megoldás
2023-12-13

Modern fürdőszoba ötletek: 13 exkluzív megoldás

Mi jellemzi a modern fürdőszoba trendeket? Mitől lesz exkluzív egy fürdőszoba? Milyen modern fürdőszoba ötletek vannak?

Olvasson tovább
Rejtett pántolás normál, nem síkban záródó beltéri ajtóknál
2014-04-15

Rejtett pántolás normál, nem síkban záródó beltéri ajtóknál

A rejtett pántolás régóta közkedvelt megoldás a síkban záródó (falcolatlan) beltéri ajtóknál. Igazi áttörést jelent azonban a rejtett pántolás a falcolt ajtók esetén, mert közel azonos hatást lényegesen kedvezőbb árszinten célozhatunk meg.

Olvasson tovább