Mit kell tudnia a furnérozott beltéri ajtókról?

2014-08-26

Sokan csak a beltéri ajtó vásárlása előtt találkoznak a furnéros, furnérozott, esetleg a fafurnéros szavakkal. De mit is jelentenek ezek pontosan?

A furnér tulajdonképpen egy 0,3-0,6 mm vékony fa lap, amit egy rönkből fűrészeléssel, késeléssel, vagy hámozással választanak le. A beltéri ajtó gyártáshoz a rönköt hosszanti irányban 0,5-0,8 mm vékony lapokra vágják, amiből 8-25 cm széles kötegek lesznek.

Majd a lemezeket egymás mellé helyezik úgy, hogy az egyik a színével felfelé, a másik pedig lefelé áll, végül ragasztással, vagy varrással egymáshoz rögzítik. Így készül el a furnér teríték, amit aztán az ajtólap felületére ragasztanak, később lakkoznak, pácolnak.

Azért így csinálják, mert így jóval kevesebb élő fára van szükség a gyártáshoz, tehát környezetkímélő módszer. Viszont nem minden furnér lemez ugyanolyan minőségű.

furnér felület minőségét elsősorban a felhasznált fa alapanyag hibamentessége, valamint a hibás furnér lemezek kiválogatása biztosítja. Minél válogatottabb a furnér, annál egységesebb lesz a felület, nem csak árnyalatában, de rajzolatában is.

Milyen a tökéletes esztétikai megjelenésű furnér?

A felületen elhelyezkedő rajzok szimmetrikusak. Minél öregebb, vastag törzsű fából készül a furnér, annál kevesebb lemezből áll majd a teríték, a lemezek között pedig nincs illesztési hézag.

Mennyire sérülékeny furnérozott beltéri ajtó?

A felület ellenállóképességét és megjelenését is a lakkozás minősége határozza meg. A korszerű lakkok nem színeződnek el, de sok esetben nem környezetbarátok, csak kevés ajtógyártó tartja szem előtt ezt.

De az is fontos, hogy a lakkréteg egyenletesen legyen terítve a felületen, megfolyás nélkül. A legkorszerűbb furnérozott ajtókat több rétegben is lakkozzák, ettől lesz kemény, azaz kevésbé sérülékeny a felületük.

Kinek ajánljuk a furnérozott beltéri ajtókat?

Elsősorban azoknak, akik ragaszkodnak a természetes anyagokhoz, de vagy költségvetési, vagy környezettudatossági okokból lemondanak a tömörfa ajtókról. Illetve azoknak, akiknek fontos a fa természetes szépsége, ezért nem fa (és egyben műanyag) hatású fóliára vágynak.

Kattintson, és ismerjen meg egy igazán különleges furnérozott beltéri ajtó családot!

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Beltéri ajtók témában
Új festett fehér üvegajtó kollekció
2016-11-21

Új festett fehér üvegajtó kollekció

Végre megjelent a Licht und Harmonie legújabb, festett fehér üvegajtó kollekciója. Nézze meg az új modelleket itt.

Olvasson tovább
Mire figyeljen az üvegajtó választásnál?
2016-08-26

Mire figyeljen az üvegajtó választásnál?

Mit érdemes tudni az üvegajtókról vásárlás előtt? Rövid írásunkból megtudhatja, hogy mit vegyen figyelembe a választásnál.

Olvasson tovább
Mire jó egy hanggátló ajtó az otthonunkban?
2020-10-20

Mire jó egy hanggátló ajtó az otthonunkban?

A normál beltéri ajtók hangcsillapítása beépített állapotban kb. 15 dB, ami azt jelenti, hogy ennyivel tudják csökkenteni a szomszéd helyiségből származó zajszintet. Mit tudnak ehhez képest az hanggátló ajtók?

Olvasson tovább